Petr Dolínek z pražského magistrátu: Matěj Stropnický fabuluje, na koalici si staví své jméno

Pražská rada na návrh ČSSD odebrala náměstkovi primátorky Matěji Stropnickému další kompetence, tentokrát Institut plánování a rozvoje, který zodpovídá za plánování výstavby ve městě. Jaká atmosféra panuje v koalici na pražském magistrátu? A v jakém stavu koalice přežije?

„Při dnešním jednání jsme naplnili požadavek trojkoaličního partnera a pracovali jsme. Půdorys té koalice zcela jasně ukazuje, že je funkční,“ říká náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Připomíná ale, že jediný bod, který se řešil na závěr, vyvolal opět řadu emocí. „Stáváme se rukojmím pana Stropnického, který se rozhodne mediálně oznámit, že on bude ten, kdo bude arbitr v Praze, že on bude ten, který bude koalici, která má velmi dobrý program, držet pod krkem. Rozhodl se, že nám oznámí, že odmítá odejít,“ vysvětluje.

Proč by ale měl Matěj Stropnický odcházet? „Dostal jsem podklad z jeho organizace, která pod ním před tím fungovala, a tam se ukázalo, že on udělal nějaké protiprávní kroky, pokyny, které jsou v rozporu se zákonem,“ vysvětluje.

Čtěte také

A proč ČSSD navrhlo, aby neměl Matěj Stropnický Institut plánování a rozvoje ve své gesci? „Předložil na radu města nějaký dopis, který mu nebyl schválen, měl nějaké chyby, a ten dopis následně zaslal na instituci, kterou nemá právo úkolovat způsobem, jakým úkoloval,“ vysvětluje.


Chování Matěje Stropnického je one man show, která nemá úroveň

Podotýká také, že Matěj Stropnický velmi rád fabuluje. „Povídá, že jsme udělali něco špatného, zlého a že máme kolem sebe developery. Já myslím, že v jeho kompetencích jsou developeři, on se s nimi setkává, nikoliv já,“ přibližuje.

Podle něj Matěj Stropnický nastoupil do koalice, která jasně vydefinovala svůj program, a rozhodl se, že si v té koalici postaví své jméno. „Já stavím Prahu, ne své jméno, pan kolega to nebyl schopen takto akceptovat,“ dodává.

Tunel Blanka

Kdy se otevře tunel Blanka?

20. záři by se měl otevřít tunel Blanka, stihne se tento termín? „Ze všech zkoušek, kde jsem se byl podívat v tunelu a příslušných chodbách, si myslím, že toho 20. by to mohlo být,“ říká. Připouští zároveň, že jde o ostudu Prahy, že není schopna takovou technickou stavbu, která je sice unikátní, ale pořád jenom tunel, udělat dříve.

Pak je ale také podle něj důležité upravit dopravu v Praze, aby tunel splnil to své – aby na povrchu nezůstalo to samé, co bylo dosud, a ještě aby pod tím jezdila auta.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio