Petr Koubský: O blokování internetového hazardu by měl rozhodovat soud. Zneužití zákona je paranoidní představa, ale...

Evropská komise došla k předběžnému závěru, že společnost Google zneužívá dominantní postavení na trhu. Podle analytika Petra Koubského vyhovuje monopol především uživatelům chytrých telefonů.

Google je producentem operačního systému Android a uzavírá s různými výrobci telefonů smlouvy, v nichž určuje, co mají a nemají jednotlivé firmy do mobilů instalovat. Podle Evropské komise vyvíjí Google na výrobce příliš velký tlak. Těmito slovy shrnuje celé dění analytik informačních a komunikačních médií Petr Koubský.

„Antimonopolní zákony jsou neadekvátní, vznikly před 100 lety a v době digitálních technologií se nehodí. Když má hodně lidí telefony s Androidem, budu mít výhodu, že ho mám taky. Spotřebitelé hlasují peněženkami pro monopol,“ domnívá se. Výrobci by podle něj i bez požadavků Googlu dávali do telefonů některé aplikace tak jako tak.

Spotřebitelé podle něj nejsou ničím omezeni a můžou si do mobilních telefonů cokoliv doinstalovat, pokud chtějí. Důležitější podle něj regulace nakládání s osobními daty. „Jde jen o licitování o peníze,“ hodnotí jednání Evropské komise s Googlem.

Čtěte také


Zneužití zákona se zdá jako paranoidní představa. V normální demokracii ano, ale co my víme, co tu za pár let bude.PETR KOUBSKÝ

Moderátorka Karolína Koubová se Petra Koubského ptala také na novelu zákona o regulaci hazardu. Ta umožňuje blokovat weby, které provozují nelegální sázkové hry. „Weby se budou blokovat na základě listiny, kterou bude vydávat ministerstvo financí. Ve většině zemí o tom rozhoduje soud,“ připomíná Petr Koubský. „Ještě před několika lety bych si s tím nelámal hlavu, ale politická situace se vyvíjí a představa zneužití takového zákona mi nepřijde fantastická,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio