Petr Nečas, premiér

Nejedou vlaky, ani mnohé autobusy a poprvé v historii stojí pražské metro. Pochodující odboráři dopoledne skandovali hesla jako generální stávku demisi. Předák Jaroslav Zavadil v přímém přenosu televize sdělil mimo jiné, že stávku nevyvolaly odbory, ale vláda svou arogancí. Premiér je podle něj podrazák. Ministr Kalousek po nápadu jít mezi demonstranty málem dostal rajčetem. Cítí tato vláda protesty jako vážný problém a pohne nějak stávka reformami? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Proti mě v parlamentním studiu sedí premiér Petr Nečas. Vítejte.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Hezké odpoledne.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, podle odboráře Jaroslava Zavadila máte mnoho tváří, na veřejnosti jste Petr Dobrotivý, ale vaší druhou tváří je prý Petr Podrazák. Jakého Petra jste dnes ráno viděl v zrcadle?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Tak já hlavně doufám, že to nebyl černý Petr, kterého bych si vytáhl. Já tyto silácké výroky, které jsou navíc osobním útokem, vůbec nehodlám komentovat. Myslím si, že spíše vypovídají o tom člověku, který je říká tyto výroky, než o tom člověku, o kterém jsou tyto výroky říkány.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ten podraz ale ilustroval pan Zavadil na tom, jak odbory dostaly v sobotu po příchodu na jednání na vládě rozhodnutí o pondělním zrušení stávky. Divíte se, že to vnímají jako podraz?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Divím se, divím se, protože samozřejmě doručení soudu je věcí justiční stráže, která je řízena soudem, nikoliv vládou nebo úřadem vlády. To, že od pátečního večera bylo známo, že odboráři budou na tom místě, tak zřejmě vyhodnotila justiční stráž jako místo, kde může předat toto rozhodnutí soudu o předběžném opatření. Mimochodem mě ani nenapadlo, že by ho neměli předáno již v pátek ve večerních hodinách.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A mimochodem ručíte za to, že nikdo z vlády nebo z koalice se nepokusil popohnat soud k takovému rychlému vydání předběžného opatření?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Za to absolutně ručím. Vůbec si nedovedu představit, jak by to mohl udělat. Navíc předběžné opatření ano, to je jeho smysl, je vydáváno v řádu několikati hodin.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ruku na srdce a bylo nutné takto tu situaci vyhrotit?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem přesvědčený, že to byl správný krok, mimo jiné i to, že se ta stávka odložila o 3 pracovní dny, tak umožnila občanům se lépe na to připravit, myslím si, že dnes to v Praze bylo vidět. Umožnila podnikům se na to připravit. Řadě podniků například by mohly dojít zásoby a podobně. Umožnilo se lépe připravit orgánům veřejné správy, ale například i z hlediska zabezpečení pořádku Policií České republiky. Já si myslím, že by to bylo podstatně horší, když ta stávka by byla vyhlášena v pátek těsně před polednem, jak se tomu stalo, a začala by již ve tři hodiny po půlnoci v pondělí, to bylo velmi bezohledné, protože jenom taková maličkost, ředitelé škol nemohli vůbec rozhodnout o tom, zda přijmou žáčky nebo nepřijmou žáčky, zda vyhlásí prázdniny, zda se zajistí doprava učitelů, jak zajistit najednou zničehonic během víkendu zaručit dopravu například lékařů do nemocnic, na to všechno byl čas například v Praze krizový štáb měl přesně vymyšlený scénář, jak například dopravit lékaře do pražských nemocnic v případě, že by nefungovala doprava.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A uvědomujete si také to, že díky tomu posunutí stávky jste vy vlastně věnovali odborům neuvěřitelné tři dny mediální pozornosti prostě, protože všechny zajímalo, co se bude dít, co odbory chystají. I my na Radiožurnálu samozřejmě jsme se ptali několikrát odborářů, co bude. Vy jste vlastně tím poskytli odborům promo tři dny.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Tak měli s prominutím promo tři dny, mně to vůbec nevadí. Já především považuji za klíčové to, že ta stávka byla skutečně politickým krokem, že nepřinesla vůbec nic pozitivního pro naši zemi, způsobila jenom národohospodářské škody. Musím říci, že z tohoto pohledu já chci především ocenit chování občanů, kteří projevili podstatně větší nadhled, než odborářští bossové.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mimochodem ale zdá se, že sympatizanty přihrál odborům i výrok prezidenta Václava Klause, který poradil vládě, aby jednala kvůli stávce rezolutněji, města aby najala soukromé autobusy a podniky se rozloučily se stávkujícími. Uškodilo podle vás atmosféře tento výrok prezidenta?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já teď nechci hodnotit výrok pane prezidenta, neřekl jsem ho já, neřekl ho žádný člen vlády. Já jsem přesvědčený, že vláda postupovala naprosto správně, přiměřeně situaci a také se správnou razancí.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Proč se tak vyhýbáte hodnocení slov prezidenta, který je velmi dobře vnímán lidmi, každé jeho slovo je velmi dobře vnímáno a on vyzve k tomu, aby se podniky rozloučily se stávkujícími.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Myslím si, že pan prezident neměl úplné informace, například to, že naše zákony neumožní kvůli účasti na stávce s někým rozvázat pracovní poměr, takže z tohoto pohledu ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Je možné, že pan prezident nemá takové informace, hlava státu?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Je to možné, klidně se stane, že o něčem zase nemám informace já a také jsem předseda vlády, to se stát může.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mimochodem vy jste hovořil o minimalizaci dopadů stávky a minimalizaci škod. Tím, že se ta stávka kvůli tomu odkladu na popud odborů prodloužila z původě nějakých 12 hodin na celých 24, tím ty škody spíš narostly, ne?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem přesvědčený, že příliš ne, protože to, co bylo klíčové, je, že především například podniky a firmy, které byly závislé například na železniční dopravě, tak měly možnost se předzásobit těmi komoditami, tím zbožím, že se měli možnost připravit lidé a firmy, zda se lidé dostanou do práce, nebo nedostanou do práce. Jsem přesvědčený, že ty národohospodářské škody v případě pondělní stávky by byly vyšší a mimochodem si myslím, že o to odborům šlo. Já si myslím, že ony vědomě chtěly zasáhnout co největší počet lidí, aby skutečně se zablokovala města, aby zkolabovala doprava, aby bylo více naštvaných lidí. Myslím si, že to byl jeden z politických cílů této stávky.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pokud by to odbory chtěly, tak, jak si vysvětlujete to, že dnes třeba nezablokovaly příjezdy do hlavního města, doprava v Praze nekolabovala, protože odbory nestály na těch dopravních tepnách?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já bych tam viděl 2 vlivy, za prvé musím jednoznačně říci, že jsem přesvědčený, že i mezi odborářskými předáky jsou lidé rozumní, se kterými se dá jednat a uvědomují si dopady některých kroků a za druhé, já jsem přesvědčený, že drtivá většina české veřejnosti dávala jednoznačně najevo, že s těmi blokádami nesouhlasí. A za třetí, i my jsme dali najevo, že blokády považujeme za nelegitimní a nelegální akt na rozdíl od stávky, kterou respektujeme, i když s ní nesouhlasíme, tak blokovat dopravu je věcí, která je v rozporu se zákonem a i podle onoho předběžného opatření pražského městského soudu je v rozporu s dobrými mravy.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pane premiére, vy jste ale říkal, že drtivá většina nesouhlasí, přesto průzkumy hovoří o 60 až 73% podpoře akce odborů.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem mluvil, že nesouhlasí s blokádami.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pokud by se ale měly konat další protesty a podle odborů budou, pokud se něco výrazně nezmění v přístupu vlády k tomu, jak bere na vědomí jejich návrhy vůči reformám, jak dlouho se ekonomicky i politicky vyplatí nechat lidi, ať si protestují? Kolik stojí jeden den takové stávky?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já musím říci, že vyčíslené je to například na Českých drahách, kde působí tři firmy Černé dráhy, firma ČD Cargo, která zajišťuje dopravu nákladní a potom Správa železniční a dopravní cesty. Tam ty ztráty jsou odhadnuty na nějakých 300 milionů korun.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A celkově pro stát, kolik byste to odhadl?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
To jsou skutečně odhady. Já bych řekl, že řádově je to několik miliard.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Jestliže jeden den stávky stojí několik miliard, několik miliard se má ušetřit třeba každou z reforem, jak dlouho se vyplatí nechat lidi stávkovat a třeba prosazovat tvrdě dál svoji politiku?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já musím říci, že ty miliardy neplatí státní rozpočet, to bohužel platíme všichni ze svých kapes, to by si taky odborářští bossové měli uvědomit. Tato země potřebuje modernizační reformy. Každý, kdo se podívá, co se teď děje v Řecku, co se děje v Portugalsku, co se děje v Irsku, co se děje ve Španělsku, tak vidí, že pokud nebudeme řešit otázku veřejných rozpočtů, pokud nebudeme snižovat deficit, pokud nebude modernizovat tuto zemi, aby byla konkurenceschopná, tak nebudeme schopni zajistit životní úroveň, která tady je a už vůbec ne ji zvyšovat. Čili strkat hlavu do písku před tím, že jsou tady tyto problémy, tvrdit, že sice jsme pro reformy, ale jinak, a oni nikdy nepředstavili jak, já jsem to v životě od odborů neslyšel, jak si teda představují ty reformy. Ještě před půl rokem říkali, že žádný nejsou potřeba. Teď říkají, že sice jsou potřeba, ale dělejte je jinak. Jenomže ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A přitom odborový předák Zavadil, promiňte, že vás přeruším, hovořil o tom, že sám ministr Heger označil návrh třeba zdravotnické reformy od odborů za velmi dobrý tak, jak to, že pan ministr ten návrh viděl?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Musím říct, že já jsem od pana ministra Hegera toto tvrzení nikdy neslyšel, takže nevím, kde s tím pan Zavadil přišel. Na druhé straně nikdo nemůže chtít po vládě, která je takto politicky složená, má toto programové prohlášení, aby plnila politický program úplně jiných politických stran jako je například sociální demokracie nebo komunistická strana. My opravdu nebudeme plnit sociálně demokratický nebo komunistický program.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, vy jste použil příklad Řecka, znamená to, že předpokládáte, když pomineme ty obrovské půjčky, do kterých už se Řecko bylo nutné pustit, že předpokládáte u nás stejný postup při prosazování reforem, to znamená veliké celonárodní demonstrace a vedle toho prosazování reforem, až tak daleko to u nás nejde?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nepředpokládám, nemyslím si, že u nás nastane řecký scénář a je právě základním úkolem této vlády, aby nikdy nenastal.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Dost posluchačů se ptá, přišlo dotazy v podstatě ve stejném duchu. Štěpán Kotrba, Jiří Tvrz a další podá vaše vláda demisi nebo čekáte, že vám všichni odpustí a nechají se cituji dál stříhat jako ovce?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nikdo nikoho jako ovce nestříhá. Pokud bychom způsobili nárůst deficitu veřejných financí, tak to opravdu nejvíce zaplatí lidé, občané. Právě přesně podívejme se do těch zemí, kde se tyto problémy neřešily. Tam se to řeší dramatickým snižováním důchodů, řeší se to dramatickým snižováním sociálních dávek. Proti tomu jsou změny, které se dějí u nás jenom kosmetické, nebo velmi sociálně dělané. Já musím říci na jednom konkrétním příkladu. My jsme schválili zvýšení věku odchodu do důchodu tak, že v roce 2043 se dosáhne 67 let. Nedávno byly ohodnoceny tyto kroky ze strany Evropské komise, což určitě nikdo nepředpokládá, že Evropská komise je řízena ODS nebo TOP 09 nebo touto vládou z České republiky, a ta jednoznačně řekla, že tento krok je správný, ale že bychom ho měli dělat rychleji, to znamená, dosáhnout těch 67 let rychleji než v roce 2043, takže tady je vidět, že opravdu to není tak, že by si tady něco usmyslela tato vláda a teď to vnucovala lidem. To jsou prostě objektivní skutečnosti. Tato země potřebuje modernizaci, potřebuje reformy. Nebudemeli to dělat, budemeli před tím strkat hlavu do písku, ano, ještě nějaký čas to půjde, ještě nějaký čas můžeme žít z podstaty, ještě nějaký čas můžeme zvyšovat deficity, ale pak to velmi rychle nabere špatný směr a nakonec to skončí tak, že to všechno do poslední koruny zaplatí lidé.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, ta část otázky mířila ale také k demisi vlády a někteří i komentátoři se domnívají, že stávka může mít vážný dopad na osud vaší vlády, například Petr Holub pro Aktuálně.cz píše, že v roce 97 stávka na železnici spustila politickou krizi, po níž padla druhá Klausova vláda. Ekonomické vyhlídky rodin jsou dnes podle Aktuálně stejně špatné jako před 14 lety, ten článek je rozebraný, vy kroutíte hlavou, ale můžete se na něj sám potom podívat, tam jsou přesná čísla, na která teď není čas. Nicméně oni říkají, že podle vzoru roku 97 se teď chovají přesně odbory i politici a historie se může opakovat. Vylučujete, že vás tato situace dovede až k demisi vlády?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
V politice nemůžete nikdy nikdy nic vyloučit, ale také platí, že nelze vstoupit dvakrát do téže řeky a skutečně pan Holub nemá hluboce, hluboce pravdu, já musím říci, že jednoznačně například ty údaje ukazují, že daňový systém v České republice je ze všech členských zemí Evropské unie postaven nejvýhodněji právě pro rodiny s dětmi. V žádné jiné členské zemi Evropské unie není postaven daňový systém tak výhodně pro rodiny s nezaopatřenými dětmi jako u nás.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ptali jsme se na pád vlády, takže ten jste nevyloučil?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nikdy nemůžete nic vyloučit, ale já nevidím důvod, proč by vláda měla podávat demisi. Tady není jiná alternativa v této Poslanecké sněmovně, tato vláda má reformní program a chce ho uskutečnit.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
První jednání tripartity po stávce je v pondělí. S čím na něj půjdou zástupci vlády? Ptáme se premiéra Petra Nečase, posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu. Pane premiére, mnozí lidé považují tu dnešní stávku za důkaz, že tripartita vlastně nefunguje, že selhal ten dialog, je to tak?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Není to tak a většinou, většinou musím říci, že to považuji za tento signál spíše lidé spjatí bezprostředně s odbory nebo s levicí. Já musím říct, že to není vláda, která odchází z jednání tripartity, že to není vláda, která se nedostaví na jednání se svými sociálními partnery, tyto kroky dělají odbory, nikoliv vláda.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Půjdete v pondělí na tu tripartitu s něčím novým, co od vás odbory ještě neslyšely a co mohou vnímat jako zásadní ústupek po té dnešní stávce?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem již řekl před touto stávkou, že jsem připraven se bavit o některých věcech, například právě onom zvyšování věku odchodu do důchodu. Jsem připraven prosadit mechanismus, který by navázal zvyšování věku odchodu do důchodu po tom roce 2043 na těch 67 let pouze podle naděje dožití a podle růstu střední délky života, to považuji za rozumný kompromis. Řekl jsem, že jsem připraven prosazovat takzvaná uzavřená zaměstnanecká schémata v rámci důchodových společností, která by umožňovala zaměstnancům a zaměstnavatelům se dohodnout, vytvořit zvláštní důchodový fond, ze kterého by potom mohly být hrazeny takzvané předdůchody, takže je tady celá řada věcí, o kterých je možné rozumě jednat, pokud ten zájem je samozřejmě i ze strany odborů.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To byla důchodová reforma. Lidé se ale ptají i na zdravotnické standardy a nadstandardy. Mimochodem odboroví předáci se dnes docela rozčílili, že jste sice odložili to projednávání té zásadní zdravotnické změny, ale až ve chvíli, kdy je ve třetím čtení a není možné podávat pozměňovací návrhy. Tak nebyla to jen taková, takové gesto?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nebyla. Existují parlamentní procedury, které umožňují tuto věc řešit. Kdyby se například pan ministr zdravotnictví dohodl v rámci jednání tripartity na některých změnách, tak je možné zákon ze třetího čtení vrátit do druhého čtení, načíst pozměňovací návrhy a znovu o něm hlasovat ve třetím čtení, to je známá procedura.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Takže v pondělí na tripartitě je ještě šance něco na zdravotnické reformě změnit, opravit?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Budeme o tom jednat, ale vždycky ta cesta je, parlamentní procedury to umožňují.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A dokážete si tam představit nějaké ústupky, tam máte nějaké konkrétní ...?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já teď nechci říkat, jestli ústupky ano nebo ne. My jsme celou řadu těch věcí velmi pečlivě promýšleli. Ty kroky, které děláme ve zdravotnictví, jsou nutné mimo jiné i proto, že si část odborů, v tomto případě Lékařský odborový klub vystávkovaly, vyvzdorovaly vyšší platy, na ty platy se musí někde v tom zdravotnictví vzít, čili ty reformní kroky jsou nutné mimo jiné i proto, abychom v těch následujících letech mohli zvyšovat platy nejenom lékařů, ale i nelékařského zdravotnického personálu a ostatního personálu ve zdravotnictví, protože je skutečností, že ta platová základna v českém zdravotnictví je posazena hodně nízko a že v mnoha ohledech české zdravotnictví mohlo poskytovat kvalitní služby mimo jiné díky tomu, že se šetřilo na platech. A my nechceme, aby tato věc pokračovala, čili ty reformní změny jsou mimo jiné cíleny ve zdravotnictví proto, aby z uspořených prostředků šel lépe zaplatit personál ve zdravotnictví, lidé, kteří tam pracují.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Josef Pilch, posluchač z Vamberka píše neměly by reformy začínat kvalitními zákony a hmotnou odpovědností politiků za špatná rozhodnutí, díky kterým stát přichází o miliardy? Pane premiére, co prosadit kromě reforem také zákon o hmotné odpovědnosti politiků?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Musím říci, že ODS již před volbami navrhla takzvanou finanční ústavu, jejíž součástí je mimo jiné i to, že plat ústavních činitelů by se odvíjel od vývoje rozpočtu, když to řeknu velmi zjednodušeně, když by byl správný vývoj rozpočtu, rozpočet byl vyrovnaný nebo dokonce v přebytku, tak by to zvyšovalo platy ústavních činitelů. Když by hospodařili špatně, rozpočet by šel do deficitu, tak by se naopak ty platy snižovaly.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A na tom se v koalici nenajde shoda, abyste něco takového prosazovali?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem přesvědčený, že na tom bude možné naleznout shodu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Kdy se do toho pustíte?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Již na tom teď pracujeme, máme první verze návrhů těchto zákonů.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
To znamená, že takový zákon o hmotné odpovědnosti politiků, ať už bude mít jakoukoliv podobu, uvidíme v prvním čtení zhruba kdy?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
My chceme, aby bylo hotové paragrafové znění této finanční ústavy, jejíž součástí by bylo i toto opatření, ta vazba těch platů na vývoj státního rozpočtu tak, aby to bylo do konce letošního roku.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ještě se podíváme krátce na kauzu ProMoPro. Karel Klinkáček a další se ptají na tuto kauzu. Proč ODS se snažila blokovat v parlamentu vyjasnění kauzy, například k nepodpoře takového požadavku tlačila v minulosti i Věci veřejné pod záminkou porušení koaliční smlouvy, to souvisí i se stávkou, píší lidé. Odmítají totiž utahování opasků pod vedením problematických politiků. Pane ministře, to jsou reakce našich posluchačů. Já vím, že dlouhodobě máte, jak se říká v šuplíku návrh na rezignaci od pana ministra Vondry, kterého se kauza týká. Dnes pravděpodobně projde tím, že dvě koaliční strany propustily to jednání o kauze ProMoPro to usnesení podané ČSSD na to, abyste odvolal pana ministra, byť pro vás není závazné. Proč pana ministra Vondru neustále bráníte, i kdyby jeho odstoupení byť mělo být ulevením politického tlaku na koalici?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
No, to by bylo velmi jednoduché, kdyby bylo ulevením politického tlaku, to bych, a jakákoliv vláda, jakýkoliv předseda vlády během třičtvrtě roku přišel o třičtvrtě ministrů, protože vždycky se vyvine nějaký politický tlak na ministra nebo na politika. Já musím říci, že Alexandr Vondra přijal politickou odpovědnost za tuto kauzu, on se jí nevyhýbá. Na druhé straně tam nebylo prokázáno žádné jeho pochybení, on žádné smlouvy nevyjednával, nepodepisoval, není prokázáno, že by se někde nějaké finanční prostředky ztratily. Já bych chtěl také navíc připomenout, že ta částka, která je uváděna, je v podstatě zpoloviny byla vyplacena v době, kdy pan Vondra již nebyl ministrem a nenese za to už vůbec žádnou odpovědnost, protože byl mimo vládu.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Protože už náš čas se chýlí, pane ministra podržíte přes veškeré výzvy?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já teď nechci říkat podržím, nebo nepodržím, to rozhodně nebudu oznamovat prostřednictvím sdělovacích prostředků. Já považuji za klíčové to, že pan ministr Vondra přijal politickou zodpovědnost a že teď je nezbytné vyčkat na výsledky vyšetřování.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Mimochodem KSČM se na tu schůzi k ProMoPro, která pokračuje v 18 hodin, chystá přinést i návrh na usnesení na vaše odstoupení. Považujete to za provokaci?

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Ale tak můžou dávat návrhy na jakékoliv odstoupení kohokoliv, to patří prostě k jednání Poslanecké sněmovny a rozhodující je ústava a tam je přesně předepsaný postup. Z tohoto pohledu není důležité, co komunisté a sociální demokraté hlasují.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu premiér Petr Nečas. Díky za váš čas, na slyšenu.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Na slyšenou a děkuji za pozvání.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Od mikrofonu se loučí Štěpánka Čechová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnostNEWTON Media, s.r.o. <http://www.newtonmedia.cz/>Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne, Dvaceti minut Radiožurnálu i dalších zpravodajských a publicistických pořadů si můžete poslechnout v iRadiu <http://www.radiozurnal.cz/audio>.

Pokud se chcete našeho hosta na cokoli zeptat, dotaz mu můžete zaslat prostřednictvím mailové adresy 20minut@rozhlas.cz. Na otázky napsané do diskusního fóra bohužel hosté nemohou reagovat.

autor: šče
Spustit audio