Petra Kolínská o metropolitním plánu: Představa, že budoucnost města je v rukou 15 lidí, není přijatelná

Pražští radní odvolali ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka, 13 odborníků z 15, kteří připravovali nový územní plán Prahy, kvůli tomu podalo výpověď. Kdy se dopracuje metropolitní plán? „Plán se připravuje přes tři roky, podle schváleného harmonogramu měl být dávno hotový, stál město přes 50 milionů korun,“ vysvětluje náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská ze Strany zelených.

V rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou připomíná, že metropolitní plán je důležitý dokument, protože určuje na dlouhá desetiletí ne-li století, jak bude Praha vypadat. „Je to dohoda o využití území a musí skloubit očekávání a legitimní přání mnoha aktérů,“ upozorňuje.

Hlavní autor plánu pan Koucký ho podle ní považuje za velmi dobrý, nyní má tedy možnost městu dokument oficiálně předat a nechat ho posoudit orgány státní správy. „Bylo by férové, kdyby to udělal,“ dodává.

Pokus o poslední záchranný člun byla expertní skupina – tříletá zkušenost totiž podle ní byla taková, že plán se dělal dlouho za zavřenými dveřmi, a když byl konečně zveřejněn, tak se potvrdily obavy, které do té doby kolovaly mezi úředníky. „Expertní skupina měla vytvořit určitý most mezi zpracovateli a politickou reprezentací. Ale reakce pana Koutského na dokument potvrdila, že na dialog jsou potřeba dva, a že on ten dialog vést nechce,“ upozorňuje.


Jsou dvě možnosti, buď plán pan Koutský považuje za dobrý a odevzdá ho, a my s ním budeme pracovat v souladu se stavbním zákonem, nebo ho neodevzdá ke 30. 9., a my do konce listopadu seženeme nový tým, který naváže na tu práci, pokud současní členové týmu, kteří odvedli velký kus práce, si to časem nerozmyslí. PETRA KOLÍNSKÁ

Potvrzuje také, že plán nechtějí zahodit do koše, ale v jeho přípravě pokračovat, pracovní skupina ale řekla, že dokument je potřeba upravit a přeskupit. „Reakce pana Kouckého ukazovala, že on ty zásadní výhrady vidí jinak, právě proto by měl plán odevzdat tak, jak je teď připravený,“ říká.

Upozorňuje také, že metropolitní polán je defacto právní předpis, dohoda, které musí rozumět všichni její uživatelé, a pokud by se ukázalo, že jiní urbanisté s dokumentem neumějí zacházet, tak je to spíše vizitka o tom, v jakém stavu plán je, než o tom, že by jiní odborníci s plánem neuměli pracovat. „Představa, že budoucnost tohoto města je v rukou 15 lidí, asi není úplně přijatelná,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio