Platy ústavních činitelů by se mohly zvýšit o 26 %. Senát je mimo hru, říká Milan Štěch

Vzroste základní plat ústavních činitelů o 14 %, jak doporučuje sněmovní rozpočtový výbor? Podle předsedy Milana Štěcha nejde o dobrý nápad. Senát s tím však pravděpodobně nic nezmůže. Proč?

„Návrh nebere v úvahu, jaká je situace v naší zemi. Doufám, že ještě na jednání pléna Poslanecké sněmovny dojde ke změně,“ zamýšlí se Milan Štěch ve vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu. Řada zákonodárců však je pro zvýšení. Poukazují přitom na fakt, že se výše platů ústavních činitelů už osm let neupravovala.

„Poslanecký návrh dostaneme do Senátu nejdříve 8. prosince. Když ho vrátíme, Poslanecká sněmovna už ho neprojedná do konce prosince,“ popisuje Milan Štěch. Pak by podle něj platilo zvýšení platů podle platného zákona. Jednalo by se tedy zhruba o zvýšení o 26 %. „Senát je mimo hru,“ tvrdí jeho předseda.

Čtěte také

Mzdy ústavních činitelů by podle Milana Štěcha měly být na takové úrovni, aby slušný politik neměl zájem vykonávat jiné aktivity. „Vadí mi souběhy funkcí. Nebo když podnikatelé vyvíjejí politickou aktivitu,“ dodává.

Jak hodnotí některé výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Senátu? Nebyl by radši, kdyby prezident používal mírnější výrazy? A nakolik je Senát brán vážně? Ptala se moderátorka Karolína Koubová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio