Počáteční chyba byla jednoznačně na straně svazu cyklistiky, říká předseda představenstva společnosti, která zastupuje Martinu Sáblíkovou

Martina Sáblíková se minulý týden ve středu vrátila z olympijských her v Riu, na kterých nakonec odstartovat nemohla. Podle Davida Trávníčka, předsedy představenstva společnosti Sport Invest, která ji zastupuje, bude trvat měsíce, než na to zapomene, pokud to vůbec dokáže.

Kdo za tuto situaci může? „Pokud bych vyšel z fakt, která jsou k dispozici, tak z logiky věci, když svaz cyklistiky ve svých stanovách mluví o tom, že řídí reprezentaci a je odpovědný za reprezentaci, a když přidáme, že olympijská charta mluví o tom, že za implementaci kvalifikačních kritérií je odpovědný buď svaz, nebo lokální národní olympijský výbor, tak se dá říct, že ta počáteční chyba jde jednoznačně na stranu svazu,“ říká David Trávníček.

Na místě je podle Trávníčka omluva, která už možná částečně proběhla prostřednictvím médií. „Druhá věc je vyvození odpovědnosti, ať už personální nebo jiné. Ale pokud bych použil slova Martiny, já se s nimi musím ztotožnit a už to řekli i někteří zástupci svazu – ta situace se nesmí zopakovat, aby sportovec, který je světové kvality, doplatil na špatnou interpretaci kvalifikačních kritérií a nevědomost.“

Z vyjádření Českého svazu cyklistiky je podle Davida Trávníčka nejasné, kdo je za neuskutečněný start Martiny Sáblíkové v Riu zodpovědný. Podle něho je tedy třeba udělat audit na straně svazu a bude očekávat odpověď na otázku, kdo je zodpovědný za chybu, která nastala.


Jedna z prvních věcí, kterou Martina řekla, bylo, že nechce, aby měl tento příběh nějakou právní dohru, nebo dokonce soud. Čekáme na konec olympijských her, abychom si sami vyúčtovali celý ten příběh, abychom věděli, o jakých financích to bylo, co vše se absolvovalo, vyhodnotíme si to a je otázkou dalšího rozhodnutí, jak budeme postupovat. DAVID TRÁVNÍČEK

Mělo vůbec cenu vozit Martinu Sáblíkovou do Brazílie a vystavovat ji negativním emocím? „Shodli jsme se, že existuje šance na to, aby Martina na start nastoupila, a rozhodli jsme se, že stojí za to odcestovat do Ria a pokusit se na místě tu účast vybojovat. – Nechtěli jsme to vzdát těsně před cílem,“ odpovídá David Trávníček.

Pro Martinu Sáblíkovou přinesl neuskutečněný start na olympijských hrách v Riu zrušení smluv se dvěma sponzory, které byly podle Davida Trávníčka v řádu několika set tisíc korun. Tyto částky jsou její zástupci schopni doložit a je možné je vymáhat po viníkovi. Jako první krok ale Martina Sáblíková připravuje dopis pro svaz, ve kterém žádá vyvození odpovědnosti. „Zásadní je opravdu se ujistit, že podobná situace v budoucnu nenastane,“ uzavírá David Trávníček.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio