Podmínka pro spolupráci s SPD? Vyjmutí otázky v referendu o vystoupení Česka z EU, říká poslanec ANO Martin Kolovratník

Pro mě není nic rozhodnuto. Právě tak se vyjadřuje poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník v souvislosti s rozhodnutím slovenského ústavního soudu, podle kterého Andrej Babiš není veden jako spolupracovník StB neoprávněně. Verdikt také podle něj nebude žádnou novou komplikací při jednání o vládě.

„To, co v hnutí Ano vidíme jako zásadní odpověď na politickou kulturu nebo pokračování, je odpověď voličů... A hnutí Ano s Andrejem Babišem v čele v podzimních volbách získalo nezpochybněnou většinu,“ říká.

Čtěte také

Postoje všech stran jsou pak neměnné – ti, kteří odmítají jednat s hnutím ANO, tak říkají, že s Babišem nemohou do vlády usednout. A ti, pro které to problém není, tedy KSČM a SPD, s nimi jednají už od prosince. „V tomto smyslu to není zpráva, která by v jednáních znamenala zvrat nebo změnu,“ říká.

Podpoří návrh na odvolání Okamury

Zároveň přiznává, že velká část poslaneckého klubu hnutí ANO má obavy z razantních vyjádření zástupců SPD. V případě Tomia Okamury šlo například o kauzu Lety, ale i úryvky dalších jednotlivých poslanců. Mandát k jednání s SPD nicméně pokračuje. „Ale s jistým varováním,“ dodává.

Ohledně Tomia Okamury ale podpoří návrh na odvolání z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. „Takto vysoký ústavní činitel už není v mých očích pouze zástupcem své strany, ale do jisté míry tiskovým mluvčím sněmovny, demokratického orgánu,“ říká.

Potvrzuje také, že podmínkou hnutí ANO pro spolupráci s SPD bude explicitní vyjmutí otázky v referendu o vystoupení České republiky ze EU.

autoři: prh , mba
Spustit audio