Poklonil se mocipánům, říká o návštěvě Miloše Zemana v Číně Karel Schwarzenberg

Měl se Miloš Zeman během návštěvy v Číně dotknout otázky dodržování lidských práv? „Toho se pan prezident slavnostně vzdal, když se poklonil mocipánům, udělal kotoul a slíbil, že se nebude vměšovat do vnitřních záležitostí Číny,“ hodnotí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Měla by Česká republika s Čínou obchodovat? A jak vidí situaci na Ukrajině?

„Musíme se snažit, abychom do Číny více vyváželi, protože nepoměr našich importů a exportů s touto zemí je poměrně značný,“ míní a souhlasí s tím, aby se obchodní spolupráce prohlubovala. „Jaké jsou výsledky cesty, to se ukáže za pár let,“ dodává.

Čtěte také

Otevírají podle něj jiní představitelé států během návštěvy v Číně otázku lidských práv? „Například Američané, také Merkelová to jednou udělala, ale samozřejmě všichni podléhají lákadlu peněz,“ vysvětluje. Připomíná také, že Česko mělo od 90. let tradici, když bránilo lidská práva všude na světě. „Dodnes se to dodržovalo, najednou to opouštíme,“ dodává.

A jak hodnotí na Ukrajině vítězství prozápadních sil? „Jsou nutné reformy státní správy, justice a jiné,“ říká s tím, že mírový proces na Ukrajině neexistuje, protože se tam stále střílí. „Válka se vede nadále, sankce by se neměly měnit,“ podotýká.

Čtěte také

Jak se TOP 09 vyrovná s neúspěchem v nedávných volbách? A je správně, že se prezident Zeman vracel z Číny letadlem, které si pronajala skupina PPF miliardáře Kellnera? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio