Když budeme ve vládě, zaměříme se na veřejnoprávní televizi i rozhlas, říká Tomio Okamura

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) získalo ve volbách dvaadvacet poslaneckých křesel – snaží se získat posty ve vedení sněmovny a chce být součástí příští vlády. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš už dříve řekl, že ve vládě nechce být s komunisty a SPD, přesto Okamuru na jednání pozval. „Představíme klíčové body našeho volebního programu a chci se zeptat hned při prvním jednání, zda jsou ochotni pomoci nám prosazovat náš politický program SPD,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Tomio Okamura.

Babišovi chce mimo jiné představit programové body, jako je například zákon o celostátním referendu, ale také nulovou toleranci migrantů v rámci současné migrační vlny. Rád by také, aby jim hnutí ANO pomohlo prosadit zákaz propagace islámu v Česku.

SPD chce také zastoupení ve vedení sněmovny, protože jen tak podle Okamurových slov dosáhne, aby jejich politický program byl vidět, aby na něj mohli klást důraz před veřejností a lépe ho prosazovat.

„Cítím povinnost nejprve se pokusit všech stran zeptat, jestli nám pomůžou prosazovat politický program, který volilo více než půl milionu voličů, pakliže to nepůjde, slibuji, že nevyměníme politický program za nějaké koryto,“ vyzdvihuje.

Chceme zrušit koncesionářské poplatky

Na otázku moderátorky Marie Bastlové, zda podobně jako v Úsvitu nehrozí v SPD finanční spory, se ohrazuje s tím, že je po volbách a že ho už dříve prošetřila police, která řekla, že se neobohatil ani o haléř.

„Finanční problémy má například Český rozhlas, který má netransparentní hospodaření, proto chceme změnit zákon, aby spadal pod kontrolu NKÚ. Chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit jej,“ říká s tím, že pokud budou ve vládě, tak se zásadně zaměří na Českou televizi a Český rozhlas.

autoři: prh , mba
Spustit audio