Pokud EU zakáže zbraně, tak si teroristé najdou jiné prostředky, například automobil, říká Jiří Pospíšil

Evropská komise v reakci na listopadové teroristické útoky v Paříži přišla s návrhem regulace držení zbraní. Ten vyvolal mezi europoslanci velkou nevoli a velkou část směrnice odmítli. „Směrnice by měla mít hlavní cíl to, že se budeme soustředit na boj s černým trhem se zbraněmi,“ říká europoslankyně za hnutí ANO Dity Charanzová. A europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09 namítá, že zakazování zbraní terorismus neřeší.

Dita Charanzová připomíná, že v Paříži v listopadu střílely zbraně, které nebyly nikde zaregistrovány, což poukazuje na velké chyby v komunikaci mezi členskými státy. „I po těchto včerejších útocích bude ještě větší tlak na to, aby členské státy více mezi sebou spolupracovaly a vyměňovaly si informace,“ říká.

Proti směrnici vystupoval napřklad Jiří Pospíšil, protože v ní jsou také zákazy legálních zbraní. „Jde mi o základní princip: v Evropě je hlavní nebezpečí terorismus, a my se snažíme zakázat občanům legálně držet zbraně,“ podotýká s tím, že tento princip absolutně odmítá. „Ve chvíli, kdy bojujeme s terorismem, nemůžeme odzbrojovat občansko-evropskou společnost,“ dodává.

Připomíná také, že pokud nemalá část občanů vlastní zbraně, tak se v případě teroristického útoku mohou bránit, policie nemůže být všude. „Už dnes jsou odborné komentáře v médiích, že kdyby u tragické situace v Nice byl nějaký občan, který by legálně držel zbraň, tak by atentátník nemusel vraždit nevinné Francouze,“ říká.

Čtěte také

Dita Charanzová ale vyzdvihuje, že přidaná hodnosta směrnice EU je spolupráce mezi členskými státy a společně zabránit pohybu podezřelých zbraní.

Zakazování zbraní terorismus neřeší

Lidé začali nosit před francouzskou ambasádu v Praze květiny a svíčky za 84 obětí včerejšího útoku ve franzouzském Nice.

„Francie je země, kde je velmi omezená držba zbraní. Francie si splnila svůj cíl, a vidíte ty výsledky. Pokud zakáže EU zbraně, tak si teroristé najdou jiné prostředky, například automobil,“ říká Jiří Pospíšil s tím, že zakazování zbraní terorismus neřeší.

A co se týče teroristického útoku v Nice, tak Francie podle něj nezvládla integraci své komunity a bezpečnostní a tajné služby Francie nepracovaly v minulosti dostatečně dobře.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.