Pokud mezi sexuálními útočníky z Kolína nad Rýnem byli migranti, nemají právo na azyl. To říkám jako žena, prohlašuje Věra Jourová

Evropská komise bude zjišťovat, zda polská vláda neporušuje základní demokratické hodnoty a zda v Polsku nedošlo k narušení právního státu. Polsko je sice podle eurokomisařky Věry Jourové suverénní demokratický stát, ale je třeba objasnit, zda nedochází k porušování pravidel Evropské unie.

„Polsko je člen Evropské unie, člen velmi úspěšný a vlivný, patří mezi silné hráče, když vezmu počet obyvatel. Ale dohodli jsme se na společných pravidlech,“ připomíná Věra Jourová.

Evropská komise má k dispozici řadu expertů a především právníků, kteří se děním v Polsku začnou zabývat. „Budou se snažit o to, aby situace v Polsku byla posouzena objektivně, z čistě právního hlediska,“ zdůrazňuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Podle eurokomisařky by byla chyba, kdyby se do celé záležitosti přimíchalo vnitropolitické hledisko. „Chceme udělat čistě právní hodnocení,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Věra Jourová mimo jiné souhlasí s návrhem slovenského premiéra Roberta Fica na svolání summitu o bezpečnostní situaci v Evropě. „Byl by užitečný. Myslím, že lidé mají strach o svou bezpečnost,“ zamýšlí se a připomíná, jak skandální je zamlčování sexuálního obtěžování ze strany migrantů, k němuž došlo v Německu a Švédsku. Podobné dění považuje za precedens.

Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem veřejně odsuzují sexuální útoky

„Je opravdu šokující, co se stalo,“ komentuje dění během silvestrovského veselí v Kolíně nad Rýnem i na festivalu We are Stockholm ve Švédsku. „Násilí na ženách je odporné ať už ho páchá kdokoliv,“ dodává s tím, že je třeba vyšetřit, kdo se ho dopustil. „A pokud mezi pachateli byli žadatelé o azyl, tak takoví lidé na něj nemají právo, to říkám jako žena. Takový je můj osobní názor,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio