Politici o restitucích? Licoměrnost a křivé myšlení, říká kardinál Miloslav Vlk

Bezmála 20 let stál v čele českých katolíků a vedl boj za navrácení církevního majetku. Jak hodnotí snahy některých politiků nároky církve neustále zpochybňovat? A proč se podle něj plíží socialismus s novou tváří? I o tom v rozhovoru s Helenou Šulcovou mluvil kardinál Miloslav Vlk.

Bohuslav Sobotka v listopadu v souvislosti s restitucemi připomněl církvi slova papeže Františka, který prosazuje chudou a skromnou církev. „Argumenty, které sociální demokraté používají, jsou scestné. Používají totiž Bibli jako argument, ale nerozumí jí,“ upozorňuje Miloslav Vlk.

Nejde podle něj totiž o vlastnění majetku jako spíš o to, jakým způsobem se používá. „Církev na majetku nesmí lpět,“ zdůrazňuje. „Používá-li peníze v zájmu chudých nebo v rámci charity, pak je vše v pořádku.“

Čtěte také

Neměla by církev v současné situaci projevit solidaritu s celou společností? Tedy – slovy Bohuslava Sobotky – ve chvíli, kdy stát nemá prostředky na financování důležitých priorit, neměly by církve přestat trvat na rozsahu náhrad? „Jde o licoměrnost politiků a křivé myšlení,“ domnívá se Miloslav Vlk.

„Byly to vlády a byli to politici, kdo situaci 20 let neřešil – a to v dobách mnohem ekonomicky výhodnějších. Ať to tedy nyní neházejí na církev. Ať si přiznají: 20 let jsme to neřešili – a nyní nám to padlo na hlavu.“

Proč označuje snahy sociální demokracie vyjmout Pražský hrad z restitucí za plíživý socialismus? I o tom Helena Šulcová s kardinálem Miloslavem Vlkem mluvila.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.