Polský prezident se poprvé odhodlal vetovat zákony. Ty ale stále visí ve vzduchu, říká překladatelka Hanna Marciniaková

Spor o nezávislost soudů vyvolal napětí mezi polským prezidentem Andrzejem Dudou, který odmítá podepsat dva ze tří reformních zákonů, a jeho mateřskou stranou Právo a spravedlnost vedenou Jarosławem Kaczyńskim. Na celý problém lze nahlížet ze dvou perspektiv – jedna je optimistická, druhá pesimistická, říká polská překladatelka a tlumočnice Hanna Marciniaková.

„Prezident Andrzej Duda, kterému se v Polsku říkalo prezident propiska, protože na počkání schvaloval všechno, co se mu objevilo na stole, se poprvé odhodlal dát veto zákonům,“ říká, ale zároveň dodává, že plánované zákony byly tři, vetované jsou ale dva.

Dodává také, že Jarosław Kaczyński se nechal slyšet, že k zákonům se vrátí po prázdninách, to znamená, že návrhy stále visí ve vzduchu.


Velký problém parlamentární opozice v Polsku je to, že je opravdu ponořená do minulosti, je to v podstatě politika založená na nostalgii a na vyřizování účtů.Hanna Marciniaková

Součástí pesimistického scénáře je pak podle ní to, že Kaczyński se snaží vypracovat model, který se osvědčil v Rusku, kde Putin vytvořil opozici v rámci vlastní strany nebo politického uspořádání, na jehož vrcholu stojí on. „Duda kolem sebe má za úkol shromáždit demokraticky smýšlející voliče,“ upozorňuje.

Dodává také, že to, co udělal Duda, může být pokusem znovu získat voliče, o které potencionálně přišli kvůli Kaczyńskému. „Je to ale jenom jedna z interpretací, spousta politiků se shoduje, že to může být začátek krize a začátek konce,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio