Poměrný stranický systém je v principu špatný, vede ke korupci, říká ekonom Kohout

Jeho inspirovala už dvě politická hnutí: Věci veřejné a Okamurův Úsvit přímé demokracie. Přesto dnes ekonom Pavel Kohout tvrdí, že je z výroků jednoho ze svých následníků rozpačitý, a snaží se od něj distancovat.

„Tomio Okamura je nadaný politik, dobrý řečník a umí strhnout lidi,“ soudí Pavel Kohout v rozhovoru s Martinem Veselovským. „Čas od času mu však uklouzne něco, co se mi nelíbí. Proto jsem oznámil, že jej nebudu přímo podporovat.“

Čtěte také

Co nakonec bylo pro Pavla Kohouta oním hlavním kamenem úrazu? Především prý výrok Tomia Okamury o tom, že by si Romové měli založit vlastní stát. „Pan senátor neodhadl situaci. Zřejmě to nemyslel zle, nicméně to, co projde u určitých vrstev voličů, neprojde u jiných – a neprošlo to u mě,“ říká Pavel Kohout rezolutně.

Jeho knihou Úsvit se však neinspiroval pouze Tomio Okamura, ale i Vít Bárta, současný předseda Věcí veřejných. „Nikdy jsem se netajil tím, že si pana Bárty vážím – bez ohledu na to, jaký na něj byl proveden mediální atentát,“ neskrývá Pavel Kohout. „Zažil jsem ho při práci, když byl na pozici ministra dopravy. Později jsem proto nemohl věřit tomu, co se na něj kydalo.“

I kdyby prý mohl, ani dnes by na své knize Úsvit neměnil ani čárku. „Píši v ní o věcech, které fungují přes 200 let a které se týkají volebního systému. Náš poměrný, stranický systém je v jádru špatný, protože vede ke korupci,“ domnívá se.

Čtěte také

Proč věří tomu, že je jen otázkou času, než se jeho knihou inspirují i další politické strany? Také na to se jej Martin Veselovský zeptal. V čem spočívají výhody většinového volebního systému? A čím se Vít Bárta liší od Tomia Okamury?

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Kohoutem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.