Posílat policisty na maďarskou hranici je bláznovství, říká koordinátor dobrovolníků na přechodu Berkasovo-Bapska

Situace na srbsko-chorvatské hranici se může změnit během několika hodin. Díky dobrovolníkům a srbským policistům je však situace stabilizovaná a zástupy lidí procházejí v klidu, konstatuje Jan Piňos, koordinátor českých dobrovolníků na přechodu Berkasovo-Bapska.

Podle jeho slov stačí, když Chorvaté budou pokračovat v převážení uprchlíků od hranic. V opačném případě se tisíce lidí hromadí na hranici a vypuká panika. „Bylo nás tam 120 lidí, to je zatím nejvíc,“ pochvaluje si práci týmu českých dobrovolníků Jan Piňos v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

„Už několik set metrů dopředu rozdělujeme lidi do skupin, informujeme je a komunikujeme,“ popisuje dění na přechodu. Díky velkému počtu dobrovolníků bylo možné pomáhat nemocným a malým dětem. Domluva nebyla podle jeho slov nijak složitá. „Mezi migranty je řada intelektuálů a mladých, kteří mluví anglicky,“ vysvětluje.

Čtěte také

Na přechodu Berkasovo-Bapska chybí lékaři, a to především kvůli akreditaci, kterou srbské úřady vyžadují pro poskytování lékařské péče. „Potřebujeme, aby nám srbská vláda dala papír a legalizovala naši činnost. Oficiálně lékařskou pomoc poskytovat nemůžeme,“ zdůrazňuje undergroundový způsob práce.

„Přáli bychom si, aby za námi přijeli čeští politici. Politik, který nebyl na místě, si nemůže udělat názor na situaci uprchlíků,“ domnívá se Jan Piňos. „Kdyby přijel pan ministr Chovanec, třeba by pak neposílal policisty na maďarské hranice,“ dodává.

Jan Piňos, koordinátor dobrovolníků na srbsko-chorvatské hranici

Situaci na srbsko-chorvatské hranici podle jeho mínění můžou změnit především média. „Poté, co na hranici zůstali zavřeni uprchlíci a v zimě tam křičely stovky dětí, přišli zahraniční novináři. A teprve pak Srbové zlepšili podmínky na přechodu,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio