Potřebujeme stabilní Turecko, říká premiér Bohuslav Sobotka ve speciálu Radiožurnálu

Jak se Česká republika dívá na postup tureckých úřadů při potlačování víkendového puče? Nezanedbala česká vláda přípravu policejní reorganizace, kvůli které odešel do civilu velitel protimafiánského útvaru plukovník Šlachta? Na to vše se ptá Jan Pokorný ministerského předsedy Bohuslava Sobotky.

Situace v Turecku

Turecko podle názoru premiéra reakcí vlády na pokus o puč spíše oddálilo než přiblížilo možnost vstupu země do Evropské unie, ale je třeba se na to podívat z pohledu toho, co potřebuje Česká republika. „Potřebujeme stabilní Turecko. Potřebujeme Turecko, kde bude demokratický režim, kde se pokud možno nebudou porušovat lidská práva. Potřebujeme Turecko, které bude schopno spolupracovat na dosažení míru v Sýrii,“ říká Bohuslav Sobotka.

Dodává, že doufá, že turecká vláda nezneužije pokus o puč k vypořádání se s kritiky. „I po tom, co se odehrálo v Turecku, zůstává důležitým členem NATO a především strategickým partnerem. Turecko leží v regionu, který dnes připomíná rozbouřené moře. Ten region má celou řadu problémů – probíhají tam válečné konflikty a dramaticky to přímo ovlivňuje Evropu. Máme silný zájem na tom, aby Turecko bylo stabilní zemí, ale současně je potřeba, aby turecká vláda respektovala demokratické principy a lidská práva.“

Útok v Nice

Je možné se bránit takovým událostem, jako zavraždění více než 80 lidí nákladním autem na promenádě v Nice? „Určitě se dá bránit proti organizovaným teroristickým skupinám. Pokud jsou ty věci připravovány v nějakém širším okruhu lidí, pokud jsou nějaké dodávky zbraní a podobně, tajná služba má šanci se o tom dozvědět. Nejhorší je, když tu funguje osamělý vlk, někdo, kdo ty věci řeší sám, rozhodne se pro ně, připraví se na to a pak zaútočí způsobem, jaký jsme viděli ve Francii,“ komentuje to premiér Sobotka.

Reorganizace policie

Podle Bohuslava Sobotky je reorganizace police snahou přizpůsobit se novým obdobám trestné činnosti a lépe koordinovat práci policie. „Diskuse se vede několik týdnů, zpracovávají se připomínky, které dodali státní zástupci. Reorganizace, byť už o ní ministr vnitra rozhodl, bude účinná od 1. srpna, to znamená využívá se červenec k tomu, aby se zapracovaly připomínky do jednotlivých organizačních rozhodnutí, které jsou v kompetenci policejního prezidenta. Myslím, že celá věc byla zbytečně politizována,“ myslí si premiér Sobotka.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , jpr
Spustit audio