Pozemky na Praze 1 jsou neobnovitelný zdroj, říká Petra Kolínská, která hlasovala proti Zlatému vejci

Pražští radní dali zelenou změně územního plánu na jednom z nejostřeji sledovaných míst v centru města. Parčík u Vltavy na konci Revoluční ulice se může změnit na stavební parcelu. Hlavní město tu chce postavit takzvané Zlaté vejce.

„Podnět podala Praha 1, přestože tento pozemek nikdy nebyl určen k zástavě. Jde totiž o pokračování zeleného pásu podél Vltavy,” upozorňuje náměstkyně primátorky Petra Kolínská ze Strany zelených. Ona sama hlasovala proti zastavění parku.

„Praha 1 má málo zelených ploch, podle mě by se neměly zastavovat. Žádné argumenty pro zástavbu tomu přitom nezazněly - zkrátka byl podán protinávrh, který získal šest hlasů,” říká v rozhovoru s Janem Moláčkem.

Požadujeme architektonickou soutěž, říká náměstkyně

Budova, které se v médiích říká Zlaté vejce, měla být původně novým domovem pro Muchovu Slovanskou epopej, ta ale nakonec bude umístěna jinde. Projekt Zlaté vejce se tak nakonec velmi pravděpodobně neuskuteční.

„Pokud by tam měla stát nějaká budova, měli bychom se k její podobě dobrat veřejnou architektonickou soutěží. Pro mě je tím diskuse o Zlatém vejci uzavřená,” říká Petra Kolínská.

Jaká budova tedy na místě vyroste, zatím není jasné. „Praha 1 má na svém území řadu veřejně významných budov a ty další bychom měli umisťovat do jiných částí Prahy. Pozemky na území Prahy 1 jsou navíc vysoce ceněným a nenahraditelným zdrojem, proto budu i nadále prosazovat to, aby se místo vůbec nezastavovalo,” uzavírá Petra Kolínská.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: als , Jan Moláček
Spustit audio