Právo platí pro každého, včetně poslanců Babiše i Faltýnka, říká Kateřina Valachová

Mandátový a imunitní výbor začal jednat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO k trestnímu stíhání. Poslanci si předvolali vyšetřujícího detektiva a chtějí nahlédnout do spisu. Je v žádosti o vydání dostatek důkazů svědčící o vině obou poslanců? Nejenom na to odpovídala poslankyně a místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Kateřina Valachová z ČSSD.

„Nejsme tady od toho, abychom říkali, že je někdo vinen nebo nevinen, ale z mého pohledu je žádost pečlivě zpracovaná, je podložena odkazy na řadu listinných důkazů,“ říká Valachová s tím, že mandátový a imunitní výbor bude chtít mít možnost nahlédnout do celého spisu.

Nejdůležitější změnou proti té předchozí žádosti o vydání je podle ní ten, že výbor chce trvat na tom, aby celý spis policie zpřístupnila přímo poslancům a poslankyním mandátního a imunitního výboru v Poslanecké sněmovně.

„Je to z toho důvodu, aby každý z poslanců a poslankyň se mohl bez jakýchkoliv zábran či limitů seznámit s dokumentací,“ dodává. Předpokládá také, že policie i státní zástupce budou postupovat stejně jako při té předchozí žádosti, tedy co nejrychleji.


Chtěla bych přesvědčit jako zpravodajka veřejnost o tom, že mandátový a imunitní výbor bude postupovat co nejpečlivěji, co nejrychleji, co nejtransparentněji a že právo platí pro každého, včetně obou poslanců. Kateřina Valachová


„Ze strany mandátního a imunitního výboru nejde o žádné pokusy o oddalování té věci, zákon platí pro každého poslance a občana stejně,“ vyzdvihuje.

Nechce také odhadovat, zda výbor doporučí oba poslance vydat, z hlediska jednání výboru ale cítí dvě pozice – část poslanců a poslankyň si přejí velmi pečlivě se seznámit se všemi podklady, další část poslanců, kteří například měli šanci se s podklady seznámit v minulém volebním období, si přejí co nejrychlejší projednání.

autoři: prh , mba
Spustit audio