Když nevyplatíme dotace, český sport zemře, říká šéf olympijského výboru Jiří Kejval

Odstupující ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová chtěla situaci ohledně financování sportu vyřešit zastavením dotačního programu a vypsáním nového s přísnějšími podmínkami. Do toho se ale některé sportovní svazy nepřihlásily a trvají na vyplacení peněz podle původního plánu. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval říká, že český sport zemře, pokud nebudou vyplaceny dotace podle původního programu.

„Nejedná se o to, že by nebyly peníze, ale o to, jak a kdy se rozdělí. A už měly být dávno rozdělené,“ říká s tím, že je optimistou a věří, že se situace vyřeší.

Všechny svazy žily půl roku v tom, že na základě určitých pravidel se budou peníze vyplácet, utrácely je, ale pak ministerstvo změnilo podmínky. Ale forma, jak svazy peníze utrácely, se nedá zpětně vyúčtovat. „Právě to rozjelo krizi ve sportu,“ vysvětluje.

Svazy jsou tak v situaci, že dluží peníze, a na straně druhé půl roku platily faktury s vidinou, že je budou moci uplatnit a zaplatit z dotací. Nyní je ale do dotací nemohou zařadit.


Když dlužíte na všechny strany, a přesto si nemůžete vzít peníze, které vám někdo nabízí, to je jako kdybyste měli hlad a někdo vám nabízel otrávené jídlo. JIŘÍ KEJVAL

„U menších svazů, které čerpají dotace v řádech desítek nebo stovek tisíc korun, je situace jednodušší,“ říká s tím, že naopak velké svazy se statutárními zástupci, kteří mají svou zodpovědnost, si změnu pravidel vyhodnotily jako příliš velké riziko.

A krajní situací by pak podle něj byl soudní spor s ministerstvem. „Na jednání expertů minulý týden se ukázalo, že řešení určitě existuje. Pokud zůstanou chladné hlavy, tak jsem přesvědčen, že situaci jsme schopni vyřešit,“ ubezpečuje Kejval s tím, že pro nového ministra školství by bylo nejlepší, kdyby se peníze vyplatily podle programů, jak byly schválené.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio