PŘEDVOLEBNÍ DEBATA: Promluví kauza Čapí hnízdo do povolební spolupráce s hnutím ANO?

Nízká nezaměstnanost, kauza Čapí hnízdo nebo vize, jak zlepšit české školství. I na taková témata došlo v první ze série předvolebních debat s lídry kandidujících politických stran nebo hnutí, které Radiožurnál vysílá od pondělí do pátku 13. října. O hostech a pořadí rozhodlo losování.

Úvod předvolební diskuze předznamenala aktuální zpráva – Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš byli obvinění v souvislosti s dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Jedním z účastníků debaty byl právě místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který se jako první z hostů k události vyjádřil.

„Považujeme to za politickou kauzu, která má ovlivnit letošní parlamentní volby,“ řekl Faltýnek s tím, celé to považuje za vymyšlenou historku, která nemá reálný základ.

Otázkou ale je, zda nová situace v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo mění něco na případné spolupráci ostatních stran s hnutím ANO. Například Tomio Okamura připomíná, že pro Svobodu a přímou demokracii je problém být součástí vlády, kde je trestně obviněný premiér.

Čtěte také

Jasný názor na celou věc má hnutí Řád národa – Vlastenecké unie. „Veškeré podklady pro čerpání dotací z Evropské unie jsou špatně postavené. Buď by museli odstíhat polovinu národa, nebo vůbec nikoho,“ říká šéf hnutí Josef Zickler.

Pavel Sehnal z ODA pak upozorňuje, že dva až tři měsíce před volbami by měla platit ochranná doba, kdy by se poslanci neměli vydávat. „Volby by měly být důstojné a čestné,“ dodává. S jeho názorem ale nesouhlasí David Štěpán z Bloku proti islamizaci - Obrana domova.

„Před zákonem si musíme být všichni rovni, pokud došlo ke spáchání trestného činu, policie musí konat,“ říká David Štěpán s tím, že případná spolupráce s hnutím ANO je vyloučená z jiných důvodů, než je Čapí hnízdo, které je podle něj evidentně vymyšlenou kauzou.

Předvolební debata 9. 10. 2017

Matěj Stropnický ze Strany zelených zase upozorňuje, že neexistují žádné indicie, které by naznačovaly, že kauza je politicky nebo policejně vykonstruovaná. Ohledně případné spolupráce mají Zelení zcela odlišný program, celá kauza navíc podle něj zhoršuje pohled na hnutí Ano jako na celek.

Sérii názorů na aktuální kauzu uzavřel Ivan Bartoš z České pirátské strany. „Zveřejnili jsme jako součást naší volební kampaně i povolební strategii, kde jsme vyloučili jakoukoliv spolupráci, budoucí nebo i koaliční jednání či podporu takové vlády, kde budou sedět lidé, kteří mají nějakou korupční minulost,“ říká.

Všechny předvolební debaty si můžete poslechnout zde.

autoři: jap , prh
Spustit audio