Přijetí eura bychom zvládli. Ale vzdali bychom se vlastní měnové politiky, říká možný budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok

25. května jmenuje prezident Miloš Zeman nového guvernéra. Tím se s největší pravděpodobností stane bývalý premiér Jiří Rusnok. Jakým směrem se bude ubírat Česká národní banka?

„ČNB je klíčová státní autorita, která dbá o cenovou a finanční stabilitu v zemi. Povaha agendy nedovoluje revoluce a skoky,“ tvrdí Jiří Rusnok. Dnešní podmínky jsou podle něj hluboko pod cílem. „Jsme pod celosvětovým tlakem deflačních a stagnačních tendencí,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. To podle něj vyžaduje takové kroky, aby ekonomika nebyla zatěžována umělým nedostatkem peněz.

„Pokud se podmínky nezmění, politika ČNB bude pokračovat ve stabilním trendu. Nejméně do konce roku 2016 budeme udržovat stávající kurzový závazek. V průběhu cíle chceme dosahovat cíle ke 2% inflace,“ přibližuje. Přitom okolo poloviny roku 2017 by mohla ČNB opustit tuto politiku nebo s ní nějakým způsobem pracovat.

Co se týče spekulace ohledně přijetí eura, opakuje Jiří Rusnok, že ČNB nemůže zařídit vstup do eurozóny. „Budeme vést odborný dialog, nebudeme uměle omezovat debatu a budeme pokračovat ve spolupráci s evropskými institucemi,“ popisuje. Technicky je podle jeho slov Česko na přijetí eura připraveno. „Ale zbavili bychom se vlastní měnové politiky. A to by pro nás nemuselo být vždy nejkomfortnější,“ uvažuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio