Přijetí uprchlíků na základě kvót vzbuzuje obavy, zda nejde o metodu jezinky, říká Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman zásadně uprchlické kvóty odmítá a české vládě doporučil, aby na ně podala žalobu. A pokud jde o přijetí prvních čtyř uprchlíků na základě kvót, tak to vzbuzuje obavy, zda nejde o metodu jezinky. „Vstoupíme jedním prstíčkem, a pak se to naplní až do 2 600 uprchlíků do roku 2017,“ vysvětluje mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Důležité je, aby vláda jasně odmítla naplňování kvót, měla by být razantnější a měla by si vzít příklad nejenom ze Slovenska, Maďarska, ale i z Polska. „Krok v podobě žaloby je namístě,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Dodává také, že jde o jasný signál vůči Bruselu, že nehodláme na tuto hru přistoupit. „Nikdo vám stoprocentně nezaručí, že když přijmeme 2 600 uprchlíků, že některý z nich nepodlehne extrémním hodnotám, extrémnímu islamistickému hnutí,“ míní.

Miloš Zeman setkání s uprchlíky neplánuje, protože by se jednalo o pouhý propagandistický tah. „O to se starají neziskové organizace, které jistě uspořádají několik pěkných akcí s uprchlíky, aby ukázaly, že nejsou nebezpeční,“ říká.


Tomáš Halík se rozhodl, že vezme antizemanovský prapor a poběží s ním z chrámu Páně do pražských ulic.

Na adresu Miloše Zemana se v posledních několika dnech vyjádřil katolický kněz Tomáš Halík. „Hledání antizemana, pokud se toho zhostí Tomáš Halík, skončí tragicky,“ reaguje Jiří Ovčáček. A co se týče pražské kavárny, tak to je skupina takzvané elity, která teď vytáhla do boje.

Čtěte také

„Pozorně jsem sledoval, jaké lidé, kteří postupují dlouhodobě proti panu prezidentovi, používají metody, jak se vyjadřují, a bude se to v budoucnu velmi dobře hodit,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio