Primárním cílem radikálních islamistů je vyvolat strach, upozorňuje bezpečnostní analytik

Belgická policie zmařila pokus o atentát. Zastřelila muže, který chtěl zaútočit na bruselském nádraží. Belgický premiér vyzval Belgičany k tomu, aby se nenechali zastrašit teroristickými útoky, a na náměstí Grand Palce se život brzy vrátil do svých kolejí. Z několika posledních útoků lze také usoudit, že islámští radikálové nejsou schopni držet profesionální úroveň. Alespoň to říká důstojník Generálního štábu armády ČR a bezpečnostní analytik Otakar Foltýn.

Teror je zbraní slabší strany, tedy té, která není schopna vzdorovat vojensky, a volí nástroje, které jsou pro nI efektivnější. „Pokud vyvolají dostatečně velký strach, abychom se rozložili sami zevnitř, tak samozřejmě budou efektivní. Oni tohle velmi dobře vědí,“ vysvětluje.

Primárním cílem islámských radikálů není podle něj zabíjení Evropanů, ale právě vyvolat strach a v rámci strachu radikalizovat Evropany proti sobě. „Islamisté nemohou porazit pětisetmilionovou Evropu, porazit se můžeme pouze my sami,“ upozorňuje.


Nedá se říci, čím více zbraní, tím více bezpečnosti. OTAKAR FOLTÝN

Počet útoků v posledních třech letech na rozlohu Evropy není tolik, aby ji mohly položit, to by se mohlo podařit snad jenom radikalizací levé nebo pravé části spektra a přijímáním neracionálních řešení.

Zároveň ale připomíná, že sdílení informací mezi tajnými službami je na podstatně lepší úrovni, než bylo předtím, což je cesta, kde by mělo dojít k maximálnímu posílení. Je také potřeba, aby tajné služby dostaly více prostředků a mohly navýšit personál. „Celoevropský přístup zejména v oblasti sdílení informací je naprosto zásadní,“ připomíná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio