Kdyby Rusové někam poslali zelené mužíčky, budeme připraveni, říká náměstek generálního tajemníka NATO

Evropa žije od 50. let minulého století v míru. Tato skutečnost se často připomíná jako odpověď kritikům Evropské unie. Náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow vysvětluje, že Evropská unie a Severoatlantická aliance se dnes doplňují a potřebují více než kdy dřív.

„NATO pořád poskytuje bezpečnostní záruku,“ zdůrazňuje v rozhovoru s moderátorem Petrem Dudkem. Podle něj umožňuje ve spolupráci s Evropskou unií kombinovat bezpečnostní a politickou otázku třeba v případě migrace. „Umožňuje nám bojovat v hybridní válce, v níž čelíme dezinformacím a podvratné činnosti,“ zmiňuje.

Britský premiér David Cameron varuje před ochodem své země z Evropské unie, v takovém případě by se podle jeho mínění zvýšila pravděpodobnost války na evropském kontinentu. „Současné vedení v Moskvě by v případě odchodu Británie získalo falešný dojem, že se Evropa začíná rozpadat a že jde o příležitost k vtloukání kmenů mezi evropskými členy NATO a také Spojenými státy. Takže touto cestou bych se nevydával,“ tvrdí Alexander Vershbow.

Čtěte také

Britové budou hlasovat o setrvání v Evropské unii, o členství v NATO však nepochybují. A Alexander Vershbow připomíná, že NATO je dnes nezbytností. „V dnešním světě potřebujeme silnou alianci vybavenou vojenskou silou,“ domnívá se.


Kdyby Rusové někam poslali své zelené mužíčky, budeme připraveni. A oni proti sobě budou mít celé NATO, proti němuž nemohou uspět.ALEXANDER VERSHBOW

„Rusko je hlavní potenciální hrozbou, ale mám dojem, že se nám ho daří odrazovat. Rusko také jasně ukázalo, že je schopno změnit silou hranice, anektovalo část cizího území,“ zdůrazňuje s tím, že za vlády Vladimira Putina se Rusko stává revizionistickou mocností a může tak být nebezpečnější než za dob Sovětského svazu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , šše
Spustit audio