Jsem přesvědčen o tom, že se naší vládě podaří s vepřínem v Letech něco udělat, říká ministr kultury Daniel Herman

V noci z 2. na 3. srpna 1944 byli v Osvětimi povražděni Romové z Čech a Moravy a na 90 % romských obyvatel našeho území nepřežilo 2. světovou válku, připomíná ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman, proč se slaví památný den romského holokaustu zrovna zítra.

Na místě bývalého romského tábora v Letech u Písku ale stále stojí vepřín, i když na místě, kde byli pohřbíváni mrtví, je památník. Mnoho politiků se nechalo slyšet, že by bylo třeba s tím něco udělat, ale zatím se nic neděje. „Opravdu jsem přesvědčený o tom, že naší vládě se podaří do konce volebního období s tím něco udělat,“ říká ministr Herman.

Doplnil, že jednání probíhají, ale nemůže zabíhat do podrobností, a že je třeba situaci řešit, protože je podle jeho názoru třeba umět se vyrovnat s vlastní minulostí.

Daniel Herman vyjednal s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO 200 milionů korun navíc pro příspěvkové organizace ministerstva kultury, které se využijí na platy pracovníků. Ministr Herman řekl, že o platové stabilizaci mluvil dlouhodobě, protože tito lidé podle něho nemohou být trestáni za to, že pracují v kultuře.


Ztratil jsem řadu blízkých příbuzných, včetně dědečka, v Mauthausenu, a kdybych si představil, že se na místě, kde můj dědeček zemřel, válí vepři, tak by se mi to také nelíbilo. DANIEL HERMAN

Proč se stát neujme budovy Invalidovny v Praze a má dojít k dražbě? „Stát se jí ujal v tom smyslu, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je tím odpovědným orgánem, když pro ni ministerstvo obrany nemělo využití. Když se ukáže, že o tuto stavbu ze strany nějakého kuturymilovného soukromého partnera není zájem, tak se stát o tuto památku postará,“ vysvětluje Herman.

Ministerstvo kultury se jí podle jeho slov ujmout nemohlo bez navýšení finančních prostředků. Další diskutovaná budova – budova bývalého Transgasu na pražských Vinohradech, by měla být stržena a místo ní postaveny kanceláře. O tom, zda se tak skutečně stane, nebo bude prohlášena za památku architektonického brutalismu, podle ministra Hermana rozhodují odborníci ministerstva kultury a on si počká na výsledek jejich zkoumání.

autoři: pdu , jpr
Spustit audio