Protipovodňové zábrany? Tím nejzranitelnějším místem bude vždy metro, říká Igor Němec

Před 15 lety zaplavila Prahu voda a způsobila škody za 27 miliard korun. Tehdejší pražský primátor a pozdější šéf Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec před několika lety řekl, že o povodních vydá knihu. „Občané stále netuší, k čemu tehdy došlo,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Prakticky každý, kdo byl v záplavovém území, měl mít podle něj protipovodňový plán při stoleté vodě – státí instituce a úřady nebyly v 90 procentech připraveny. „Situace začala být vážná v té chvíli, kdy Prahou protekla stoletá voda, a voda pořád stoupala. Pak už se muselo improvizovat,“ vzpomíná.

Tehdy dělal rozhodnutí v rámci výjimečného stavu – všechna podle něj byla správná a výsledek unikátní. „V Praze nikdo nezemřel, přestože v té povodňové vlně v každém větším městě včetně Drážďan, kam přišla vlna o 24 hodin později, zemřelo hodně lidí,“ upozorňuje.

Později se objevily pochybnosti, zda například v případě metra, kde byly škody nejvyšší, se nemohlo postupovat lépe. „Všechny expertízy ukázaly jedno – že metro nemělo být připraveno na stoletou vodu,“ říká.

Na podobné povodně je Praha podle něj dnes lépe připravená a do protipovodňových zábran se investovaly finanční prostředky. „Požár se dá zastavit, ale voda se musí někam poslat. Představa, že ochráníme všechno všude, je nesmyslná,“ upozorňuje s tím, že nejzranitelnějším místem vždy bude metro.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.