Babiše a Faltýnka je namístě vydat, ať rozhodne nezávislý soud, říká Jan Hamáček

Police chce obvinit poslance hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v souvislosti s kauzou padesátimilionové dotace pro komplex Čapí hnízdo. Oba dva obvinění odmítají. O vydání poslanců začali jednat poslanci, ti ale debatu přerušili. Rozhodnout by mělo poslanecké plénum, a to zřejmě na schůzi 5. září. Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD má ale na věc už nyní jasný názor.

„Jsem přesvědčen, že je namístě oba kolegy vydat,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že se seznámil s obsahem žádosti o vydání obou politiků, kterou následně předal imunitnímu výboru.

„Obecně mohou říci, že žádost mne nijak nepřesvědčila, že by ta věc spadala pod poslaneckou imunitu, že případným vydáním by byly nějak omezeny práva poslance či znemožněn výkon mandátu,“ dodává s tím, že jde o událost, která vznikla v době, kdy kolegové nebyli poslanci, a tudíž by měl rozhodnout nezávislý soud.


Imunitní výbor pozve oba poslance, aby se k žádosti vyjádřili, požádal také o účast vyšetřovatele a státního zástupce. Výbor poté doporučí Sněmovně, aby poslance zbavila či nezbavila imunity.

Připomíná také, že na policejní orgán dohlíží státní zastupitelství. To je v gesci ministerstva spravedlnosti, které má na starosti hnutí ANO prostřednictvím Roberta Pelikána. „Velmi obtížně můžeme hovořit o politickém ovlivňování, když na státní zastupitelství dohlíží hnutí ANO,“ upozorňuje.

V zájmu všech, včetně poslanců hnutí ANO, podle něj je, aby se kauza vyšetřila, proto musí Sněmovna rozhodnout. „Nemyslím si, že by prospělo obecně situaci v České republice, kdyby někdo ve Sněmovně obstrukcemi znemožňoval rozhodnutí,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.