Jan Švejnar: Trump má schopnosti stát se významným státníkem. Otázka je, jestli je použije

Novým prezidentem Spojených států je Donald Trump. Jan Švejnar, ekonom a profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku, není výsledkem zaskočený, ale je překvapený, že všechny průzkumy kromě jednoho naznačovaly, že vyhraje Hillary Clintonová.

Selhání průzkumů má několik důvodů: „Mnoho lidí nechce vyjevovat své vlastní preference, především médiím a průzkumům. Druhý důležitý faktor je, že většina tazatelů odmítne odpovídat, takže ti, kteří nakonec odpovídají, nejsou náhodnou reprezentací obyvatelstva,“ vysvětluje Jan Švejnar.

Ukázalo se, že Donalda Trumpa volil velký počet žen, i přes informace o sexuálních skandálech. Roli podle Švejnara hrálo to, že pro mnoho lidí byl jimi zvolený kandidát jen menším zlem, než ten druhý. Že by průzkumy byly zmanipulované ve prospěch Hillary Clintonové, si ale nemyslí.

Podívejte se na video s Janem Švejnarem a poslechněte si, jaká podle něho bude zahraniční politika Donalda Trumpa vůči Číně, Rusku nebo Mexiku:

Volba Donalda Trumpa také podle Švejnara naznačuje, že lidé nejsou ochotní jít tím směrem, který jim určují média. Trend je takový, že čerpají informace ze sociálních sítí a nereflektují tradiční zdroje, což podle Jana Švejnara vnímali i oba kandidáti a zaměstnali množství lidí, aby efektivnost jejich kanálů na sociálních sítích byla co největší.


Donald Trump má obrovskou příležitost, protože je republikán, který je v Bílém domě, a má republikánský Kongres – jak Sněmovnu reprezentantů, tak Senát. Jeho kandidatura rozpoltila Republikánskou stranu, takže bude otázka, jestli je dokáže sjednotit a s nimi dohromady vytvořit efektivní strategii vládnutí, nebo bude na kordy se svými kolegy republikány a oni budou často hlasovat s demokraty proti jeho iniciativám. JAN ŠVEJNAR

Trumpův první projev Jan Švejnar označil za mistrný: „Během posledních dvou týdnů jsme viděli, že zmírnil svoji rétoriku, ale velká změna nastala dnes ráno, když byl ve svém projevu velmi smířlivý, uznával svoji protivnici Hillary Clintonovou. Viděli jsme z ohlasů různých komentátorů, že začali doufat, že ta drsná kampaň, která byla velice ostrá, se začíná usměrňovat směrem k vládnutí.“

Vzhledem k tomu, kde začal Donald Trump ve své kampani, to byl podle Švejnara velký obrat, který směřuje ke státnickosti. Mohl by se Trump stát významným státníkem? „Je to člověk, který má tyto schopnosti, otázka je, jestli je opravdu použije, nebo jestli bude chtít dál pokračovat v kampani.“

Koho volil Jan Švejnar a proč? Jaký bude vztah Donalda Trumpa k Mexiku, Číně a Rusku? A podpoří jeho úspěch Marine Le Penovou a Alternativu pro Německo? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Švejnarem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.