Pluralita v hnutí ANO? Každý rozdílný názor nás posouvá dopředu, říká Jaroslava Jermanová

Český premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že stanovy hnutí ANO spíše připomínají stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem. Co na to říká místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová? „Nesouhlasím, prohlášení přikládám blížícímu se sjezdu sociální demokracie,“ vysvětluje.

„S našimi lidmi hovoříme o čemkoliv, co je zajímá, máme otevřené jak telefonní, tak emailové linky,“ upozorňuje s tím, že na víkendovém sněmu měli delegáti možnost se na něco zeptat, ale nevyužili toho.

Na sněmu byla jednou z kandidátek na post první místopředsedkyně, ale na poslední chvíli se rozhodla nekandidovat. „Mám se ještě co učit a využiji minimálně dvou let, abych získávala zkušenosti na pozici řadové místopředsedkyně,“ nastiňuje.

A vládne v hnutí ANO názorová pluralita? „Každý rozdílný názor nás posouvá dopředu. Měla jsem vždycky dostatek prostoru pro své názory, a ne vždy byly shodné s názory vedení,“ říká. Narozdíl od Andreje Babiše si například myslí, že není vhodná doba řešit většinový volební systém. „Řekla jsem mu také, aby neříkal o parlamentu, že je to žvanírna,“ podotýká.

Čtěte také

Za důležitou nyní považuje mimo jiné práci na programových bodech. „Budu tlačit na své kolegy, abychom svolali programovou konferenci,“ podotýká s tím, že v programovém dokumentu by mělo být místo pro základní morální hodnoty, podpora malého a středního podnikání nebo posílení mezigenerační solidarity.

Soustředí se moc v hnutí ANO jen do rukou centrálního vedení? Mají prostor místní a oblastní organizace? A zavádějí nově schválené stanovy v hnutí ANO demokratický centralismus? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.