Český pavilón v Miláně? I po výstavě bude mít budova uplatnění, věří komisař

Hrubá stavba českého pavilónu na výstavě Expo 2015 v Miláně je hotová, pokračují práce na interiéru. „Připravuje se finální povrch stěn a podlah, aby v lednu mohli nastoupit instalatéři, kteří budou instalovat jednotlivé části vnitřní expozice a samotné exponáty,“ vysvětluje generální komisař pro Expo 2015 Jiří František Potužník. Co nabídne pavilón uvnitř? A stihnou se do května všechny přípravy?

Všechny pozemky na výstavišti zůstávají bez elektrické energie a bez vody, stavitelé musí využívat dieselové generátory nebo si vozit vodu sami. „Každá ze zemí si musela poradit sama,“ nastiňuje nelehké stavební podmínky na výstavišti.

Český pavilón uvidí návštěvnicí při vstupu na výstaviště Expo 2015 jako první. „Je to budova čistých linií, která je modulární. Má minimální ekologickou stopu, konstrukce je už vyráběná z ocelových prvků, které jsou z recyklovaného kovu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Konstrukce pavilónu bude nejenom lehce rozebratelná, ale také snadno znovu postavitelná. „Po půlroce trvání výstavy budova nalezne nové trvalé uplatnění,“ podotýká s tím, že je o ni zájem v Česku i v zahraničí.

Kdo financuje českou účast na Expu 2015? S čím se Česká republika na výstavě představí? A co bude s jednotlivými exponáty? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.