Levnější mobilní data? Ministerstvo není regulátor, vytváříme legislativní prostředí, zdůrazňuje Jiří Havlíček

T-Mobil prodává data ministerstvu financí data osmkrát levněji než běžnému zákazníkovi. Nad tím se pozastavuje i ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, jehož základní úkol je právě zlevnit mobilní data. „Lepší ceny mají firmy a instituce, doplácí na to běžný zákazník,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Připomíná také, že ministerstvo průmyslu a obchodu není regulátor a nemůže stanovovat ceny za mobilní data ani jiné ceny za volání. „Fungujeme na liberalizovaném telekomunikačním trhu, stát nemá žádnou možnost, jakým způsobem do cenotvorby vstupovat,“ vysvětluje.

Připouští ale, že ministerstvo je tu od toho, aby vytvářelo politiku a legislativní prostředí. „Tomu se skutečně věnujeme,“ zdůrazňuje.


Jde nám o to, aby přístup k vysokorychlostnímu internetu byl rovnoměrně rozprostřen po celé České republice, nejenom v určitých místech.

Poslanecká sněmovna nyní projednává zákon o elektronických komunikacích, který míří do druhého čtení. Jendou z oblastí, kterými se zákon zabývá, je právě posilování práv spotřebitelů na telekomunikačním trhu. A operátorům jsou trnem v oku především zvýšené pokuty, které navrhuje zákon.

„Doufám, že se nám podaří zákon maximálně udržet v podobě, v jakém ho předložila vláda,“ říká s tím, že na jednání hospodářského výboru nebyl načtený žádný pozměňující návrh, který by se týkal pokut.

Rychlý internet po celém Česku

Ministerstvo bude také řešit dotační program se 14 miliardami korun na roztažení rychlého internetu po celém Česku, tedy do malých obcí nebo oblastí, kde není. Program se ale dva roky táhne a má zpoždění. Hrozí Česku, že bude muset peníze vracet?

„Je to unikátní problém, protože nemáme možnost jít do jiné země a pouze překlopit jejich systém na systém České republiky. Máme několik dominantních hráčů na trhu, pak tady máme několik tisíc malých operátorů, sladit zájmy této nesourodé skupiny je velmi komplikované,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , jkl
Spustit audio