Jiří Zlatuška z hnutí ANO: S kým by šly pravicové strany? Byl bych opatrný v soudech

Hnutí Ano má za sebou víkendový sněm, neochvějnou pozici potvrdil předseda Andrej Babiš. Ten na minulém sněmu získal 100 % hlasů, nyní 93 %, a otázkou je, zda na příštím sněmu už bude mít protikandidáta. A pokud ano, tak jím pravděpodobně nebude poslanec za hnutí ANO Jan Zlatuška, alespoň to říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„V okamžiku, kdy je jediný kandidát, tak vysoké procento hlasů konkrétně u volby předsedy by nebylo žádným překvapením, kdyby měl Andrej Babiš dostat méně hlasů, to by to bylo v situaci, kdy by kandidoval ještě někdo jiný,“ říká s tím, že pokud nikdo nechce kandidovat, tak evidentně panuje oprávněná spokojenost s tím, že zrovna Andrej Babiš dělá předsedu.

Čtěte také

Andrej Babiš dostal také pravomoc měnit už schválené volební kandidátky. Takovou operativní pravomoc má mít v rámci hnutí podle Jiřího Zlatušky jeden člověk a je logické, že se to setkává v osobě předsedy. „Hnutí ANO je úspěšné, spousta lidí má zájem zevně do něj vstupovat, získávat v něm pozice, ne vždy je to spojeno se zájmem této zemi prospět, občas je to spojeno se zájmem o sebe,“ upozorňuje.

To, že je podle něj jeden člověk, který má možnost zasáhnout, je podle něj normální. „V okamžiku, kdy přijde a udělá škrt, tak ten škrt platí,“ dodává.

Andrej Babiš také prohlásil, že by chtěl vyhrát volby tak, aby jeho strana nemohla skončit v opozici. I to považuje za ambiciózní cíl. Zároveň upozorňuje, že by byl opatrný v soudech, s kým by šly, nebo nešly pravicové strany.

„Pokud si dobře vzpomínám, tak předseda TOP 09 v době, kdy byl ještě předsedou KDU-ČSL, tak byl ochotný jít do vlády s podporou komunistů,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio