Pokud se soutěž o nové interiéry Národního muzea zruší, máme náhradní řešení, ubezpečuje ředitel Michal Lukeš

Budova Národního muzea je v plném proudu rekonstrukce. Na zítřejším kontrolním dni chce ředitel muzea Michal Lukeš ukázat premiéru a ministru kultury, jak proběhly práce na fasádě, nové prvky v budově a celý rozsah restaurátorských prací. Jak tedy vypadá bilance rekonstrukce 20 měsíců po zahájení stavby?

„Nechci být přehnaný optimista, jsem spíše realista, ale myslím si, že pokračujeme celkem v pořádku, samozřejmě je to veliká stavba a potkaly nás některé nečekanosti,“ přiznává v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

Čtěte také

K těm nečekaným událostem patřil například požár, který – ačkoliv vypadal drasticky – rekonstrukci žádným zásadním způsobem neovlivnil, naopak práce trochu zdržely archeologické nálezy. „Přesto jdeme dopředu, jsem přesvědčený, že budovu stihneme opravit a oslavit 100 let výročí vzniku Československé republiky a 200 let výročí Národního muzea,“ říká.

Ubezpečuje také, že se podaří dodržet rozpočet něco přes 2 miliardy korun, doposud povolili necelé 2 % více prací, a to kvůli okolnostem na stavbě. Proinvestováno je zatím něco přes 20 % investičních prostředků, ten největší objem bude následovat tento a příští rok, kdy se začnou montovat drahé technologie.


Expozice budou mít dvě části – přírodovědeckou a historickou, v nástupu si návštěvník projde základy, pak se dostane do druhého patra, kde budou jednotlivé expozice, které budou rozvíjet zoologii, jednotlivé historické etapy. Nebudou chybět interaktivní kouty. MICHAL LUKEŠ

Česká komora architektů ale zpochybnila rozhodnutí poroty soutěže o nové interiéry, a nyní je podle něj rozhodující, jak se k tomu postaví brněnský antimonopolní úřad. Ten již na podzim vydal prvoinstanční rozhodnutí, které dává za pravdu právě Národnímu muzeu. „Čekáme, jak v druhé instanci spor dopadne. Máme i náhradní řešení, pokud by to pro nás nedopadlo dobře,“ nastiňuje.

K těm patří například možnost jednotlivé části expozic rychle vysoutěžit v rámci normálních výběrových řízení. „Mysleli jsme si, že architektonická soutěž by mohla přinést přidanou hodnotu kvalitních architektů, ale pokud to nedopadne a architekti se napadají navzájem, tak nám nezbude jít cestou jednodušší a stručnější,“ vysvětluje.

Jak Národní muzeum pomáhá při zachraňování syrských památek zničených takzvaným Islámským státem? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio