Schiaparelli je nenávratně pryč, zásadní data se ale podařilo získat, upozorňuje Michal Václavík z České kosmické kanceláře

Evropská vesmírná sonda Schiaparelli, která se ve středu přistála na Marsu, se už asi neozve. Podle Michala Václavíka z České kosmické kanceláře modul dopadl na povrch větší rychlostí, než se očekávalo, rozbil se a je nenávratně ztracen. „Nyní je úkolem vědců a techniků zjistit, co se během přistání stalo, vyhodnotit a poučit se z nezdaru, který proběhl,“ říká.

Celá mise ale není jenom o přistávacím modulu EDM, ale především o sondě TGO, která už nyní úspěšně obíhá kolem Marsu. „To je stěžejní, to je ta vědecká mise,“ říká s tím, že přistávací modul měl za úkol otestovat technologii přistání, vstup do atmosféry, průlet a dosednutí.


Podle dostupných informací došlo k nedostatečnému zbrždění při přistání pomocí padáku, následný zážeh raketových motorů byl kratší, než měl být. MICHAL VÁCLAVÍK

Krizovou krizi modul zvládl, a dokonce odvysílal všechna data, což je podle něj zásadní. „To další, a neříkám, že to bylo něco extra navíc, protože to bylo součástí mise, když teď nemáme, tak se zas tak moc nestalo,“ vyzdvihuje.

Sonda TGO, která obíhá kolem Marsu, má napomoci tomu, co je základním úkolem celého programu ExoMars, tedy pokusit se nalézt známky života na Marsu. „Nikoliv zelené mužíčky, ale mikroorganismy, které na Marsu mohly existovat, podmínky na to byly velmi příhodné a šance je vysoká,“ nastiňuje.

Ohledně přistávacího zařízení jde sice o zklamání, protože se nesplnilo vše, co se mělo, a navenek je mise neúspěšná, protože lidé vidí – přistál, nepřistál. „Ale z pohledu techniků a vědců splnila velkou část toho, co měla,“ dodává.

Michal Václavík přibližuje misi ExoMars

Evropská kosmická agentura nyní bude muset zapracovat pozitivní výsledky, které získala, a dobře je prezentovat jak navenek, tak mezi politiky. „Další část mise ExoMars v roce 2020 potřebuje pořád čerstvé finance, něco kolem 300 milionů euro,“ podotýká.

Na misi se doposud proinvestovalo něco kolem miliardy eur, a bylo by podle něj velká škoda relativně malým navýšením rozpočtu akci nepodpořit a misi tím nerealizovat.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio