Chceme zavést referendum do legislativy. Jednáme se všemi stranami, říká poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Zástupci hnutí ANO, Pirátů, komunistů a SPD se sešli nad tématem obecného referenda. Pokud se na podobě zákona shodnou, získají potřebnou třípětinovou většinou v parlamentu. „Před volbami jsme slíbili, že o programových věcech budeme jednat se všemi stranami bez výjimky,“ říká poslanec za Českou pirátskou stranu Miluláš Ferjenčík.

Sněmovna je podle něj složená hlasy voličů a ve chvíli, kdy mají programovou shodu s libovolnou stranou, tak s ní budou jednat o věcných návrzích.

„Piráti chtějí přispět k tomu, aby mezi šesti stranami, které prosazují referendum v České republice, vznikl nějaký konsenzuální návrh, jak postupně tento institut do české legislativy zavádět,“ vysvětluje, a dodává, že ve chvíli, kdy Tomio Okamura předložil zákon a chce jednat, tak s ním Piráti budou jednat. „Je to naše práce,“ dodává.

Piráti uvažují o dvou typech referenda. Běžné referendum týkající se vnitrostátních otázek jako regulace kouření nebo odvolání prezidenta, ústavní referendum by pak podle něj mělo mít přísnější parametry.


Piráti jsou pro setrvání v EU, pokud by se referendum konalo, tak budeme kampaňovat aktivně za setrvání.Mikuláš Ferjenčík

„V zákonu navrhujeme, aby účinnost nabíhala postupně, aby nejprve začalo platit běžné referendum, pak ty další ústavní referenda...,“ vysvětluje.

Na vyvolání ústavního referenda by pak mělo být potřeba alespoň dvojnásobek podpisů oproti tomu běžnému, tedy 250 až 500 tisíc podpisů. Navrhují také, aby lidé v ústavním referendu rozhodovali kvalifikovanou většinou, tedy alespoň 60 procent hlasujících pro návrh.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio