Sociálnědemokratičtí senátoři nechtějí Babiše za premiéra. „Názory v ČSSD jsou různé,“ říká Milan Štěch

Senátoři za ČSSD se postavili proti vládní spolupráci jejich strany s hnutím ANO – v čele vlády odmítají trestně stíhaného Andreje Babiše. K hlavní tváři senátorské výzvy patří předseda Senátu Milan Stěch z ČSSD. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, že má převážně kladné reakce.

„Objevují se nějací jednotlivci, kteří chtějí, abychom v koalici s ANO byli, že v opozici budeme ztracení,“ říká s tím, že u některých těchto reakcí je zřejmé, že jde o podporovatele hnutí ANO.

Připomíná také, že na druhé části sjezdu ČSSD bylo konstatováno, že jednání s hnutím ANO bylo ukončené a že strana v nich nebude pokračovat. „Velká část delegátů kvitovalo, že si oddechli, a nic tam o pokračování nebylo. Myslím si, že sjezd je nejvyšší orgán,“ vyzdvihuje.


Řada z nás Andreji Babišovi nevěří, a to na základě předchozích skutků.Milan Štěch

Konečné rozhodnutí tak nakonec podle něj padne až po referendu, které ale budou respektovat. „Hlasování předsednictva ukazuje, že názory jsou různé,“ dodává.

Zároveň připomíná, že v sociální demokracii má každý právo do konečného rozhodnutí hájit svůj názor, což je základní princip demokracie. „Sociální demokracie není strana, která by se programově chtěla udržet pořád ve vládních pozicích,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio