Fotbalové ME do 21 let je za dveřmi. „Cítím, že zápasy budou vyprodané,“ říká Miroslav Pelta

Mezinárodní fotbalová federace FIFA čelí podezření z korupce. Švýcarská policie zadržela několik vysoce postavených funkcionářů, kteří jsou podezřelí z přijetí úplatků v řádech milionů dolarů. Co na to říká předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta?

„Okolo FIFA probíhají už dlouhou dobu nějaké šetření, načasování na mě působí takovým zvláštním dojmem,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Zítra odlétá na kongres FIFA, kde volí za Českou republiku. „Myslím, že kongres bude hodně nervózní a napjatý. Pro zrušení ale žádný důvod není,“ dodává. Někteří globální sponzoři podle něj zvažují podporu FIFA a zejména Evropa tlačí na to, by nebyl současný předseda Sepp Blatter. Ten je však podle Pelty jistým favoritem.

Čtěte také

„My jsme jednou z 54 zemí UEFA a budeme kopírovat přání jejího předsedy Michela Platiniho, jdeme do voleb jako jeden blok,“ nastiňuje s tím, že pokud se o jakýkoliv orgán zajímá policie, tak je to věc, kterou nelze brát na lehkou váhu.

Bude hrát Matěj Vydra?

V červnu začíná v Česku fotbalové ME jednadvacítek. Jaké byly přípravy? „Museli jsme zajistit prostředky na dofinancování stadionů, které splňují podmínky,“ říká. Konkrétně se jedná o investice stadionů v Uherském Hradišti a v Olomouci.


Budu jednat s předsedou fotbalové asociace Anglie a s členem výkonného výboru FIFA a žádat, aby apelovali a Matěje Vydru nám na ME uvolnili

„Velkou radost mám z toho, že euforie z MS v hokeji, kdy lidi chtějí na stadion, stejně cítím i tady. Mám pocit, že všechny zápasy budou vyprodány,“ pochvaluje si. Rozhodující faktor je nakonec úspěch, ale obecně v českém sportu podle něj panuje dobré klima.

„Všechny svazy a subjekty se musely semknout, protože jsme zchudli tím, že jsme přišli o Sazku. Musím říci, že se hodně podařilo, že jsme se sjednotili, jdeme cestou jednoty a akce, které pořádáme, zvládáme bravurně,“ upozorňuje.

Jak je připravená fotbalová jednadvacítka na ME v Česku? A v jakém stavu je nejvyšší fotbalová soutěž u nás? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.