Boj proti korupci v Číně nabízí i příležitost zbavovat se nepohodlných lidí, říká sinoložka Olga Lomová

Čína by měla převzít ústřední roli ve světě. Taková slova vyřkl ve svém projevu na začínajícím sjezdu Komunistické strany Číny prezident Si Ťin Pching. Rychlý růst země je podle něj důkazem, že socialismus s čínskými prvky je možná cesta i pro jiné rozvíjející země. Vede čínský prezident zemi směrem k diktatuře, nebo usiluje o reformní kroky?

„Na sjezdu se potvrzuje to, co bylo předjednáno, v případě Si Ťin Pchinga jeho příprava a posilování pozic začala už v roce 2012, když byl poprvé zvolen do funkce,“ upozorňuje sinoložka Olga Lomová z Karlovy univerzity.

Dodává také, že od roku 2012 lze sledovat, jak čínský prezident pozici upevňuje a dává jí novou rovinu, než jaká byla doposud běžná.

Proměnit by se ale mělo sedmičlenné stálé politbyro, tedy nejvyšší orgán v zemi. V něm by měli zůstat dva z dosavadních členů, jedním z nich je právě čínský prezident. „Všichni komentátoři předpokládají, že dojde k dalšímu posílení pozic Si Ťin Pchinga a jeho skupiny,“ říká.


Si Ťin Pching nastavil velmi drakonická opatření a celou řadu lidí s trošku alternativním názorem umlčel. Olga Lomová

To. co Si Ťin Pchingovi přineslo sympatie obyvatelstva, byl boj s korupcí. Podle Lomové je ale zjevné, že protikorupční tažení jsou velmi často výběrová a jejich obětí se stávají političtí představitelé, které nepatří k politické frakci Si Ťin Pchinga.

„Ti kdo mají v ruce ústřední disciplinární komisi, mají v ruce boj proti korupci,“ dodává s tím, že jakmile nastane pokyn táhnout proti korupci, tak to rozpoutá nejistou situaci – naskýtá se příležitost na všech úrovních zbavovat se lidí, kteří jsou nepohodlní.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio