Negativní nálady českých politiků vůči EU jsou předvolební emoce, říká Pavel Telička

Chci českou korunu, nezávislou Českou národní banku a nechci další věc, do které nám bude mluvit Brusel, řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Negativní nálady českých politiků vůči EU jsou stále častější, což je ale podle europoslance za hnutí ANO a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky především projev českých parlamentních voleb, které se konají na podzim.

„Některé názory jsou dlouhodobě známy, není to jenom názor Andrejem Babiše, ale jeho vlažený vztah k euru byl tentokrát více vyhrocen,“ říká s tím, že slova jako zasahování Bruselu považuje za nešťastná – jde pouze o vytváření nálady, která neodpovídá realitě.

Jako legitimní a relevantní ale považuje stanovisko české vlády v souvislosti s kvótami, tedy v záležitosti, která je často vytrhávána z kontextu a nevede k řešení. Jinou otázkou ale podle něj je, zda Česká republika si počíná efektivně, takticky a zda dokáže nabízet skutečná řešení problému a dokáže své návrhy prosazovat.

„Tady bych byl podstatně sebekritičtější, co se týká nás jako českých subjektů,“ vyzdvihuje s tím, že zatím se ukazuje krátkozrakost české domácí i zahraniční politiky – často jsme podle něj na hranici jednání, kdy potřebujeme podporu většiny. „Zahráváme si, že u klíčových jednání spláčeme nad výdělkem,“ dodává.


Nálada je natolik negativní, že si zahráváme s celou řadou příležitostí a strategických zájmů České republiky.PAVEL TELIČKA

Podotýká také, že Češi často rezignují na vysvětlování a souvislosti a vysílají tvrdý a zároveň nezralý vzkaz, což je cítit na mnohých fórech. Vysloveně tragické jsou ale podle něj názory lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, který ještě před rokem byl nejsilněji integračně orientovaným politikem v České republice.

„Jde o otočení o 180 stupňů... To už není konzistentní, spíše v kategorii nedůvěryhodný,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio