Peter Pomerantsev: Volby v Rusku jsou rituálem. Lidé hrají, že podporují Putina, a Putin hraje, že mu na tom záleží

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl britský novinář pocházející z Kyjeva Peter Pomerantsev. Ten pracoval několik let pro ruskou komerční televizní stanici TNT a své zkušenosti shrnul v knize Nic není pravda a všechno je možné, která právě vychází i v českém jazyce.

Jeho rodiče odešli do exilu v 70. letech, když mu bylo 9 měsíců. V roce 2001 se vrátil do Moskvy a zůstal tam dalších 9 let. „Přišel jsem hned po univerzitě. Byl jsem mladý, a tak jsem začal dělat moskevskou filmovou školu. Pak jsem pro západní stanice dělal dlouhé dokumenty o Rusku. A pak jsem spolupracoval externě s ruskou stanicí TNT, která je orientována čistě na zábavu. Má mladé diváky a je velice úspěšná,“ říká Pomerantsev.

Je dnes v Rusku televizní stanice, která nabízí nezávislé a spolehlivé zpravodajství? „Jistě, televize Dožď, která je ovšem vytlačená z normálního signálu a vysílá po internetu. Byla také stanice Omsk, ale tu zavřeli. To jsou asi ty poslední dvě. Nemluvím teď o těch západních, které vysílají v ruštině, třeba BBC,“ vyjmenovává Pomerantsev.


Volby v Rusku nejsou soutěží, ale rituálem. Rusové mají ke státu mnohem delikátnější vztah, než je tomu na Západě. Myslím, že lidé v Česku, kteří pamatují komunismus, by tomu mohli rozumět. Je to hra. Lidé hrají, že podporují Putina, a Putin hraje, že mu na tom záleží. PETER POMERANTSEV

Je známá stanici Russia Today, což je fakticky propaganda Kremlu vysílaná anglicky západními novináři, například Brity či Američany. Ve své knize se o ní Pomerantsev také občas zmiňuje. On sám by v ní ale nepracoval: „Já jsem fakticky Rus a je mi naprosto jasné, o co jde. Nejsem jako ti západní kolegové, kteří neberou Rusko vážně, a myslí si, že to je jen takový vtip.“

Je podle něho Rusko svobodná země? „To je velice zajímavá otázka. Řekl bych to takhle: diktátoři jsou mnohem chytřejší, než bývali. Myslím, že to základní rozlišení mezi otevřenou a uzavřenou společností, mezi svobodnou a nesvobodnou společností, už neplatí. Nejde jen o Putina, ale také o Erdogana, o Orbána v Maďarsku, o Čínu, o Lukašenka v Bělorusku. Hrajou to mnohem jemněji.“

Existuje v Rusku druhá generace disidentů? Co přitahuje dívky z celého Ruska k tomu, aby se v Moskvě ucházely o kariéru vydržovaných společnic? A jak to vypadá v zákulisí ruského televizního vysílání? Poslechněte si celý rozhovor s Peterem Pomerantsevem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.