Zeman je nezodpovědný. Ani Rusové si nemohou vážit někoho, kdo se jim takto podbízí, říká Petr Kolář

Československo by mělo být vděčné za sovětskou invazi v roce 1968. Takový názor zveřejnil web ruské armádní televize Zvezda. Proti tomu se ohradil český prezident Miloš Zeman během návštěvy Ruska. Byla jeho reakce adekvátní? Například podle diplomata Petra Koláře se Zeman ohradil důrazně a rušit návštěvu nebylo nutné.

„Prezident udělal to, co udělat musel, protestoval při rozhovoru s premiérem, vyjádřil se poměrně expresivně,“ říká Kolář ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Odmítá také spekulovat nad tím, zda to byla řízená provokace, jakkoliv se nabízí názor, že šlo o nahrání na smeč Zemanovi, že není ruským „patolízalem“ a že se také umí výrazně ohradit.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v souvislosti s textem uvedl, že jde o osobní názor autora a že ruští politici do práce novinářů nezasahují. Podle Koláře ale není pravděpodobné, že by takový text vyšel na webu ruské armádní televize bez vědomí vedení. Na druhé straně Rusko je zemí, která není organizovaná. „Je tam občas dost chaosu, někdy se jim něco nepovede,“ vysvětluje.

Rusové Zemana nerespektují

Česko jako členská země EU a NATO drží podle Koláře společnou politiku, nezpochybňuje sankční režim a odmítlo anexi Krymu. A to, že prezident říká něco jiného, je spíše ostuda. „Neuvědomuje si svou roli a vykládá si ústavu České republiky po svém, chová se nezodpovědně místo toho, aby se choval tak, aby to prospívalo zájmům této země,“ říká.

Ani Rusové sami podle něj nemohou brát vážně někoho, kdo se jim takto podbízí. „To, že se jim to hodí a že se jim to vyplácí, je jiná věc. Do jaké míry ho opravdu respektují a váží si jej, o tom bych výrazně pochyboval,“ dodává.

autoři: prh , mba
Spustit audio