Politiku diktátu neuznáváme, voličům budeme radit vystoupení z EU, říká Petr Mach

Francouzský prezident Emmanuel Macron kritizoval odmítače kvót, prý si představují Unii jako supermarket. Česko se tak bude muset rozhodnout, co dál – patřit k tvrdému jádru, zůstat na okraji nebo Unii úplně opustit. Právě po suverenitě, tedy možnosti rozhodovat si o vlastních záležitostech, volá europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

„Jsou dvě možnosti – jedna je vystoupit, tedy to co dělá Velká Británie, druhá je, že by se EU dokázala nějak reformovat, že by nechtěla jednotlivým zemím diktovat to či ono, ale to se, myslím, nestane,“ říká s tím, že osa Berlín - Paříž bude zjevně tlačit na kvóty, sankce a trestání zemí střední a východní Evropy.


Voličům budeme radit cestu, kterou zvolila Velká Británie, tedy opustit EU, ale zároveň zachovat dobré vztahy, možnost cestování, ukotvení v západních strukturách.PETR MACH

Česko by se podle něj mělo stát členem Evropského sdružení volného obchodu, na druhé straně by chtěl dát šanci i lidem, kteří jsou současnou EU zklamaní, ale nechtějí si vystoupení. „Spoustu voličů by mohlo uspokojit, kdybychom získali výjimku z eura a z migrační politiky,“ dodává.

Bezpečnost je přednější

Nesouhlasí také s názory Emmanuela Macrona, který kritizoval postkomunistické členy EU za to, že čerpají unijní peníze, ale nectí unijní pravidla.

„Označil země střední a východní Evropy za zrádce a cyniky, to mně připadá drzé, on, nebo jeho země, má zájem, aby se migranti přesunuli do České republiky, ale náš zájem je zcela jiný,“ říká s tím, že francouzský velvyslanec měl být pozván na konzultaci, kde by mu měl náš ministr vysvětlit, že Česko evropské hodnoty ctí, ale neuznává politiku diktátu nebo vydírání skrze dotace.

Mach sice souhlasí s tím, že Česko přijalo určitý systém rozhodování v EU, nikoho ale nenapadlo, že by hlasováním určili tisícům migrantů, že by se do Česka měli přesunout navzdory naším platným azylovým zákonům.

„To si takhle vyložila Evropská komise a Rada EU, měl by rozhodnout Evropský soudní dvůr, a pokud by rozhodl ve prospěch EU, že nám takto můžou diktovat, tak je to jednoznačný důvod k tomu, abychom jak o Česká republika vystoupili z EU,“ vyzdvihuje s tím, že bezpečnost je přednější.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio