Bohuslav Sobotka: Dohodl jsem se s opozicí, že nebude využívat obstrukce ve sněmovně

„Odpovědnost za podobu služebního zákona přechází na ministerstvo vnitra,“ říká premiér Bohuslav Sobotka, který požádal Jiřího Dienstbiera, aby vyslal zástupce vládní legislativy do pracovní skupiny na resortu vnitra. Ten ale dohodu vlády s opozicí ohledně návrhu zákona o státní službě kritizuje. Ustoupila vláda opozici? A jaké jsou pracovní vztahy mezi premiérem a Jiřím Dienstbierem? Ptala se moderátorka Helena Šulcová.

„Návrh služebního zákona už nebude agendou ministra Jiřího Dienstbiera,“ říká Bohuslav Sobotka s tím, že Dienstbier nebude za Českou republiku vyjednávat s Evropskou komisí.

Čtěte také

„Ke konfliktu mezi námi nedošlo, máme na velkou část politické agendy stejný nebo podobný názor,“ podotýká. Dienstbier ale již dříve vyjádřil nesouhlas s tím, že vláda v souvislosti se služebním zákonem ustoupila opozici v čele s Miroslavem Kalouskem.

„Kdybych se nedohodl s opozicí, tak zablokují celou zářijovou schůzi,“ namítá s tím, že parlament se vrátí k normálnímu fungování. „Vytvořil jsem prostor pro průchod veškeré vládní legislativy, včetně daňových zákonů, snížení DPH a zrušení poplatků ve zdravotnictví,“ dodává.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr pro legislativu Jiří Dienstbier vystoupili v Praze na tiskové konferenci po jednání s opozicí o služebním zákonu

Součástí jednání s opozicí byly i obstrukce, které podle Sobotky nebudou zneužívány vůči běžným návrhům zákona, které předkládá vláda

„Zástupci opozice deklarovali, že se nechystají používat obstrukce na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, aby blokovali státní rozpočet nebo zákony, které jsou s ním spojeny,“ vysvětluje.

Jak stát pomůže firmám, na které dopadnou ruské odvetné sankce? S jakou obavou sleduje vláda další oslabení české koruny? A s čím jde ČSSD do podzimních komunálních voleb? I na to se ptala Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio