Českému novináři hrozilo v Thajsku pět let vězení. „V Asii jsou přísnější zákony, přestupek je trestný čin,“ popisuje

Český reportér Radan Šprongl strávil zhruba pět týdnů nedobrovolně v Thajsku. Cestoval do Iráku, kde natáčí reportáže o bojích iráckých jednotek s Islámským státem. V jeho zavazadle objevili policisté neprůstřelnou vestu a přilbu, což je podle thajských zákonů vojenský materiál. Na jeho přepravu je potřeba zvláštní povolení, a protože ho neměl, tak mu hrozilo pět let vězení.

„Dostal jsem povolení od úřadů, že můžu odjet, tak jsem se sebral, aby se to rozhodnutí nezměnilo, a přijel jsem prvním letadlem,“ popisuje šťastný návrat domů v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

V Mosulu natáčel dokument, a protože se nic nedělo a končilo mu vízum, tak si jel na pár dní odpočinout do Thajska, vzal s sebou i své vybavení, bez kterého nemůže být – vojenskou vestu a helmu. Pak se ale dozvěděl, že mu kvůli tomu hrozí pět let vězení.

„V Asii jsou přísnější zákony, co je u nás přestupek, to je u nich trestný čin,“ říká, a zároveň si pochvaluje práci českých ambasadorů, kteří mu pomáhali. Nakonec mu nabídli, že kdykoliv do Thajska může přicestovat – pochopitelně bez vesty a helmy – a je tak rád, že díky takové zkušenosti může vlastně varovat ostatní kolegy novináře, aby se nedostali do podobné situace.

Válečným zpravodajem v Mosulu

Radek Šprongl natáčí dokument v Mosulu, kde bojuje irácká armáda s příslušníky takzvaného Islámského státu. „Centrum města je zbořené, bude dlouho trvat, než se to tam všechno vyčistí,“ přibližuje.

Irácká armáda bere novináře na čerstvě dobytá území, někteří z nich dokonce přespávají na frontě, a vystavují se tak velkému nebezpečí. „Islámský stát nemá nic společného s islámem, je to zločinecká organizace, stejně jako byli nacisti,“ říká s tím, že příslušníky se do organizace dostávají především kvůli výhodám, které jim IS nabízí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio