Richard Brabec: Řada firem nabízí odstranění filtru pevných částic. Hrozí jim i milionové pokuty

Stovky tisíc aut s dieselovými motory jezdí v Česku bez filtru pevných částic. Zdravotní riziko je tak velké, že ministr životního prostředí Richard Brabec mluví o přehlížené kolektivní sebevraždě. „Až milion aut každý den vypouští rakovinotvorné látky, které dýcháme my a naše děti,“ upozorňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

K hlavním příčinám znečištění ovzduší patří tři kategorie – průmysl, lokální topeniště a automobilová doprava. Ta posledně jmenovaná kategorie přitom podle něj představuje daleko vážnější problém, než se doposud zdálo.

Čtěte také

Podle odhadů Ústředního automotoklubu ČR až milion moderních turbodieselů jezdí po českých silnicích a dálnicích s demontovaným nebo poškozeným filtrem pevných částic. „Nové, moderní turbodiesely emitují velmi jemné částečky, které nemá šanci zachytit náš systém sliznic, a jdou rovnou do plicních sklípků. Jsou na ně navázány karcinogeny,“ popisuje.


Věřím, že desítky tisíc lidí se začnou zajímat o tento nenápadný náhradní díl, který se jmenuje DPF filtr, o kterém doteď vůbec nevěděli, že ho v autě mají.RICHARD BRABEC

Připomíná také, že tyto rakovinotvorné látky jsou tak lehké, že létají v ovzduší několik týdnu po vypuštění. Tato situace podle něj vyžaduje mimořádné řešení. „Selhává částečně legislativa a částečně kontrola,“ dodává.

Lidé přitom často nevědí, že jejích vozidlo nesplňuje podmínky provozu na pozemních komunikacích. Na druhou stranu v Česku existují firmy, které nabízejí odstranění právě filtrů pevných částic. Lákají tak řidiče na lepší výkon s nižší spotřebou. Ale pokud si filtr nechají odstranit, tak vlastně nesmí s autem vůbec na silnici.

„Takových firem, které nabízejí odstranění filtru pevných částic, je celá řada, volně je najdete na webu,“ říká ministr Brabec s tím, že ho překvapuje, že se tím ještě nikdo vážně nezabýval. Takové jednání firem totiž podle něj může naplňovat i velmi závažné přečiny, například ohrožení životního prostředí, a firmám mohou hrozit až milionové pokuty.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio