Šimon Peres měl vizi, kterou razil po celou dobu svého působení v politice, říká Tomáš Pojar

Devátý izraelský prezident Šimon Peres v úterý ve věku 93 let zemřel. Tomáš Pojar, bezpečnostní expert a bývalý velvyslanec v Tel Avivu, se podle svých slov s Peresem setkal mnohokrát, a to jak na oficiálních akcích, tak při neformálních příležitostech. Poprvé se s ním potkal už v roce 1990.

Jaký podle něho byl? „Byl to nesmírně vitální člověk. Vždycky jsem si říkal, že až mi za 20 let bude 60, tak bych chtěl vypadat tak a mít takovou vitalitu jako Šimon Peres ve svých devadesáti. Byl nesmírně laskavý, měl to v hlavě srovnané a měl svoji vizi, kterou razil dál, o které hovořil a kterou vytrvale tlačil po celých těch 70 let, co byl činný v izraelské politice,“ odpovídá Tomáš Pojar.

Dodává ale, že by ho jako Izraelec spíše nevolil, protože Peres celý život působil v levicovém politickém spektru, pouze ke konci života se posouval ke středu, stejně jako většina izraelské společnosti. Naopak Pojar je spíš středopravý nebo pravicový volič.


Člověk si ho musí vážit pro konzistentnost jeho názorů, pro vytrvalost, houževnatost i pro ten fakt, že byl posledním izraelským politikem, který byl činný již v roce vzniku státu Izrael před necelými 70 lety. Držel linku k otcům zakladatelům – ti samozřejmě byli o generaci starší, když byl Izrael zakládán, ale on patřil k těm, kteří se už tehdy politického života aktivně účastnili, a po 70 let tu pochodeň třímal. TOMÁŠ POJAR

Když se stal Šimon Peres v roce 1992 ministrem zahraničí, zahájil jednání s Jásirem Arafatem z Organizace pro osvobození Palestiny. Podle Pojara byla jednání tajná a Peresův tým je vedl i v neshodě s premiérem Jicchakem Rabinem. Vyústila v mírové dohody z Osla, za které Peres, Arafat a Rabin dostali v roce 1994 Nobelovu cenu míru.

Pohřbu Šimona Perese se zúčastnil i palestinský vůdce Mahmúd Abbás. „Měli bychom ocenit, že Mahmúd Abbás na ten pohřeb přijel. Je to nesmírně ocenitelné gesto a pozitivní gesto. Třeba je nějaký mír nebo dialog s Palestinci možný, byť pozice Mahmúda Abbáse v rámci palestinského spektra není v tuto chvíli nijak silná a já osobně mírovou dohodu s ním neočekávám,“ říká Tomáš Pojar.

Českou republiku na pohřbu bývalého izraelského prezidenta reprezentovali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a premiér Bohuslav Sobotka, což bylo podle Pojara dostatečné zastoupení.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio