Projev premiérky Theresy Mayové o brexitu byl sumář očekáváného, říká Tomáš Prouza

Británie chce úplně odejít z Evropské unie. Nepřistoupí na nic, co by se dalo označit jako částečné členství. V napjatě očekávaném projevu to dnes řekla britská premiérka Theresa Mayová. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy to nebylo moc překvapivé.

„Britská PR mašinérie poslední dva dny fungovala velmi dobře. Vypouštěli různé části projevu tak, aby všechny připravili na to, co Theresa Mayová řekne. Byl to sumář, ale byl to sumář očekávaného,“ hodnotí projev Mayové Prouza.


Měli bychom hájit české zájmy a zájmy Evropské unie. Britové mění podmínky a Britové by měli být ti, kteří řeknou: ,Ano, abychom zachovali pracovní místa v Británii, abychom neuvedli Britskou ekonomiku do problémů, tak to jsou věci, které jsme za to ochotni zaplatit.‘ Ne abychom byli v situaci, kby by Evropa měla říkat: ,Milá Británie, aby tvá ekonomika fungovala, my ti dáme všechno.‘ TOMÁŠ PROUZA

On sám nejvíce napjal pozornost ve chvíli, kdy britská premiérka pokračovala v oné kvadratuře kruhu, kterou se Britové snaží definovat: „Chtějí obchodovat s Evropou, ale nechtějí na svém území žádné Evropany. Chtějí mít pokud možno bezcelní styk s Evropou, ale nejsou ochotni hrát podle stejných pravidel vůči třetím zemím. To jsou věci, které dohromady nikdy nemůžou fungovat.“

Hlavní zprávou bylo zřejmě naprosto radikální odmítnutí podílet se na jednotném trhu. S tím souhlasí i Tomáš Prouza – byla by s tím totiž vázána řada povinností. Britská premiérka tvrdí, že dokáže vyjednat lepší dohody, což je podle Prouzy možné v dlouhodobém horizontu, ale minimálně krátkodobě budou mít britské firmy problém.

„Britské firmy jsou mnohem závislejší na Evropě než evropské firmy na Británii. Myslím, že nemůžeme být v situaci, kdy my budeme ti, kteří budou dělat ústupky, abychom zachránili britskou ekonomiku. Pokud Britové chtějí dál obchodovat, tak i oni musí přijít s nějakými návrhy – ne jen říkat: ,Milá Evropo, dej nám všechno, my ti nedáme nic.‘ Tak to fungovat nemůže,“ myslí si Prouza.

Tomáš Prouza

Proč se premiérka rozhodla k tak radikálnímu projevu v oblasti jednotného trhu? „Dominantním politickým tématem je ve VB migrace. Pokud by chtěla Británie zůstat součástí jednotného trhu, tak by musela akceptovat nejen volný pohyb zboží, služeb a kapitálu, což jsou věci, které Britové vždycky chtěli, ale museli by kývnout i na volný pohyb osob, a to je v dnešní situaci v Británii naprosto nepřijatelné. Pokud by to zkusila, byla by to její politická smrt,“ odpovídá Tomáš Prouza.

Nehrozí, že odchod Británie z EU vyvolá další tlak na soudržnost Unie? Co bude znamenat brexit pro Evropany na britském území a pro Brity v Evropě? A bude pokračovat spolupráce vysokých škol? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Prouzou v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jpr , Jan Moláček
Spustit audio