Tvrdou regulaci nenávistných obsahů na internetu nenavrhnu. Lepší je kodex slušnosti, říká Věra Jourová

Tažení některých zemí proti rasistických, xenofobních a nenávistných obsazích na internetu pokračuje. Německo zavádí zákon, který nařizuje provozovatelům sociálních sítí razantnější postup proti obsahům, které porušují zákony. Opatření ale vyvolává kritiku – jde o omezení svobody slova?

„Máme co do činění s velikým problémem, který se dotýká bezpečnosti lidí… snažíme se novou situaci řešit tak, jako celá řada dalších fenoménů, které přicházejí s digitální érou,“ vysvětluje eurokomiskařka Věra Jourová.

Nový zákon v Německu přikazuje provozovatelům sociálních sítí mazat protizákonný obsah, na který je někdo upozorní. Podobný zákon ale Jourová v Evropské unii nenavrhne – lepší je podle ní cesta, kterou prosazuje přes kodex slušnosti, na kterém se dohodla s velkými firmami.

„Německo zřejmě cítilo nutnost jít na to takhle tvrdou regulací, protože tam byly varovné signály, protože se to řešením přes společenskou odpovědnost internetových firem řešit nedá,“ upozorňuje.


Rasista zůstane rasistou. To, čeho, můžeme dosáhnout, je ochrana lidí před rasisty.Věra Jourová

Zároveň ale nemůže vyloučit, že EU bude navrhovat legislativu vztahující se k terorismu – musí se odlišovat nenávistné projevy a informace, které vybízejí k teroristickým činům nebo nabízejí návody na výrobu bomby.

„Společenská poptávka, aby tady byla přísnější pravidla, je namístě. Budeme zvažovat určitý typ legislativy,“ nastiňuje.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio