Finanční správa nadužívá zajišťovací příkazy, likviduje poctivé firmy, říká Zbyněk Stanjura

Poslanci sněmovního rozpočtového výboru si dnes předvolali vedení Finanční správy. Opozice i část poslanců vládních stran totiž mají podezření, že berní úředníci likvidují podnikatele.

Zbyněk Stanjura, šéf poslaneckého klubu ODS a člen rozpočtového výboru, dnes šéfa Finanční správy Martina Janečka vyzval k rezignaci. A důvodem prý nejsou jen nejnovější kauzy, ale dlouhodobý přístup Finanční správy.

„Finanční správa by měla být prostředníkem mezi státem a občany. Podnikatelé už ale dlouho mají pocit, že pro Finanční správu a pro stát nejsou partnerem. Vždyť pro malého podnikatele může být i částka 50 tisíc likvidační, navíc nemají peníze na to, aby si platili poradce, ekonomy a auditory. Stát je na ty, kdo plní své daňové povinosti, zbytečně přísný,” soudí.

„Dvě třetiny zajišťovacích příkazů byly napadeny”

Opozice kromě toho upozorňuje na podezření, že tvrdý postup výběrčích daní likviduje poctivé podniky. Finanční správa podle nich jde po firmách, které vadí šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Její šéf Martin Janeček přitom tvrdí, že počty zajišťovacích příkazů od roku 2015 klesají. „Stále jich je ale o 1100 více než v roce 2013,” upozorňuje Zbyněk Stanjura.


Nekritizujeme vyšší počet zajišťovacích příkazů, nýbrž to, jak často byly zlikvidovány firmy, které platily daně, a pak se ukázalo, že byl postup Finanční správy nezákonný.ZBYNĚK STANJURA

„Nekritizujeme ale vyšší počet zajišťovacích příkazů, nýbrž to, jak často byly zlikvidovány firmy, které platily daně, a pak se ukázalo, že byl postup Finanční správy nezákonný,” dodává.

„V roce 2015 a 2016 byly napadeny dokonce dvě třetiny zajišťovacích příkazů a stát přes 30 % soudních sporů prohrál. A to je špatná zpráva o tom, jak stát funguje.”

Martin Janeček přitom podle něj celý problém dlouhodobě bagatelizuje. „Finanční správa zajišťovací příkazy ale opravdu nadužívá, u firem, které mají dobrou historii, přitom může používat zcela jiné instrumenty,” je přesvědčen Zbyněk Stanjura.

autoři: als , mba
Spustit audio