Nepokoušet se být na ruském trhu by byl hřích, říká podnikatel Zdeněk Zbytek

Jedna z posledních cest prezidenta Miloše Zemana v tomto funkčním období povede do Ruské federace. Doprovázet ho budou zástupci více než 120 českých firem, mezi nimi nebude chybět podnikatel a místopředseda SPO v Jihočeském kraji Zdeněk Zbytek. Na jaké úrovní jsou obchodní vztahy s Ruskem?

„Pokud by nebyly korektní politické vztahy, tak tam nemají podnikatelé šanci, ale to není jen v Rusku, to platí v Americe, v Číně, to platí prakticky ve všech velkých zemích,“ říká s tím, že Miloš Zeman je v zahraničí vnímán jako velká osobnost, která není závislá na lobbistech, kteří by mu říkali, co má nebo nemá dělat.


Rusové byli donucení začít podporovat vlastní výrobu. My jsme vlastně ruskému průmyslu embargem pomohli.Zdeněk Zbytek

Obchod s Ruskem za posledních pět let ale klesá, což je podle něj dáno především embargem, kvůli kterému spadl náš export na polovinu.

„Embargo se vrací jako bumerang proti nám, trh, který jsme díky embargu museli opustit, obsazují jiné firmy především z Jižní Koreje, Japonska i z Číny,“ upozorňuje.

Rusko podle něj je a bude velmoc s obrovskými zásobami surovin a velkým počtem obyvatel a nepokoušet se být na takovém trhu by byl opravdu hřích. „Proti Rusku panují obrovské politické bariéry, které zemi poškodily. Naše výrobky podražily o 60 až 70 procent, takže jsme se stali méně konkurenční,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio